Klokken 19 norsk tid mandag kveld inntok Apple-sjef Tim Cook og noen av hans kolleger scenen i San Francisco for å presentere de siste produktlanseringene til Apple.

Flere av ryktene som svirret før lanseringen slo til. Apple lanserte både en ny versjon av sitt operativsystem for PC-er og en ny versjon av systemet på smartklokken Apple Watch.

Ios 9

Apple har begynt å se mot lanseringen av Ios 9. Noe av hovedfokuset ligger på å utvikle nye smarte funksjoner og tjenester.

Apples sjef for programvare Craig Fedrighi presenterer Ios 9 under WWDC i San Francisco, 8. juni 2015. Foto: Justin Sullivan, AFP/NTB Scanpix
Apples sjef for programvare Craig Fedrighi presenterer Ios 9 under WWDC i San Francisco, 8. juni 2015. Foto: Justin Sullivan, AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
Den stemmestyrte assistenttjenesten Siri får en gjennomgang i Ios 9. Proaktive tjenester blir en del av Siri. Proaktive tjenester betyr at telefonen gir deg informasjon uten at du aktivt trenger å be om den, basert på kontekst.

For eksempel vil telefonen gi deg beskjed når det er på tide å dra for å rekke neste møte basert på trafikken rundt deg. Møteinvitasjoner kommer automatisk inn i kalenderen selv om du ikke har behandlet dem.

Nye Ios 9 vil også prøve å finne ut av hvem som ringer deg hvis du ikke har nummeret i kontaktregisteret.

Nye søketjenester i Ios 9.
Nye søketjenester i Ios 9. (Foto: Apple)
Dersom du får et spørsmål i en tekstmelding kan du be Siri om å "minn meg på dette senere" og Siri vil bruke innholdet i meldingen til å lage en påminnelse.

Ios 9 bruker også posisjonen din og tilkoblet ekstrautstyr til å starte oppgaver automatisk. For eksempel en lydbokapp når du er tilkoblet bilen eller treningsmusikk når du plugger inn hodetelefoner på treningssenteret.

Apple understreker at alle smarte funksjoner kjører på telefonen og at ingen personlig informasjon sendes til Apple, selv om Siri er en nettbasert tjeneste.

Apple Kart får støtte for offentlig transport i neste versjon. Apple har etter eget utsagn jobbet mye med de byene som har underjordiske transittlinjer, slik at man får presise gangavstander også under bakken.

Notat-appen på Iphone får støtte for såkalt rikt innhold. Det betyr at man i tillegg til tekst kan legge inn bilder og lage tegninger i notatene.

Omsider får Ios også en strømsparingsfunksjon som skal forlenge batteritiden med inntil tre timer dersom batteriet er lavt.

Ios 9 blir tilgjengelig i høst til alle enheter som også støtter Ios 8. Utviklere får tilgang til en prøveversjon i juli.

Ipad

Ipad får et nyt tastatur. I tillegg til ordforslag vil også klipp og lim bli liggende på lnjen over bokstavene.

En fiffig funksjoner at man ved å sette to fingre inntil hverandre ned på skjertastaturet får en pekeplate-funksjon så man kan styre en kursor rundt på skjermen som på en bærbar pc.

Slik ser skjermdeling på Ipad ut med Ios 9.
Slik ser skjermdeling på Ipad ut med Ios 9. (Foto: Apple)
I tillegg får Apple ny støtte for flere samtidige oppgaver. En funksjon kalt "slide over" gjør at man kan dele skjermen mellom to apper samtidig. Man får også støtte for å bla i apper mens skjermen er delt og man kan velge hvor stor del av skjermen appene skal få.

Video-apper kan nå få bilde-i-bilde-funksjonalitet, slik at videoen kan legges i et lite bilde oppå en annen app hvis man trenger å sjekke noe.

De nye fleroppgavefunksjonene blir tilgjengelige på Ipad Air, Air 2, Ipad Mini 2 og Mini 3.

Apple Watch

Apple Kart blir oppdatert med ruter for offentlig transport.
Apple Kart blir oppdatert med ruter for offentlig transport. (Foto: Apple)
- Vi tror sterkt på tanken om teknologi for håndleddet. Vi tror det er her teknologi vil forandre livene våre nok en gang, sier Apple-sjef Tim Cook om smartklokken Apple Watch.

Hovednyheten for Apple Watch er at den etter neste oppdatering (WatchOS 2) vil kunne kjøre egne apper i stedet for bare å vise apper som kjører på telefonen klokken er paret med.

En ny type "urskive" kommer også. Her kan utviklere lage klokkeskjermer som også inneholder oppdateringer fra ulike apper. Apple kaller disse modulene for "complications", siden de bryter med selskapets vane for minimalistisk design.

Man kan også svare på e-post med WatchOS 2, se video, ta Facetime-samtaler og gjøre lydopptak.

Apple Pay = Apple Wallet

2500 banker støtter nå Apples betalingstjeneste, og over 50 millioner bankkunder. Apple Pay lar brukeren legge inn betalingskortinformasjon på telefonen og betale ved å holde en Iphone eller Apple Watch inntil betalingsterminalen.

Omtrent en million brukersteder i USA støtter Apple Pay og innen kort tid vil også 250.000 brukersteder i Storbritannia får Apple Pay.

Apple Pay får i løpet av høsten også støtte for lojalitetskort og billetter og ombordstigningskort i tillegg til betalingskort og skifter samtidig navn til Apple Wallet.

OS X

Den siste versjonen av Mac OS X får navnet El Capitan.

Av de mest interessante nyhetene i El Capitan er en ny versjon av søketjenesten Spotlight. Spotlight kan nå skjønne søk skrever i såkalt naturlig språk.

Man kan skrive inn et søk på samme måte som man ville sagt det med ord til en assistent, for eksempel "vis meg e-poster fra sjefen som jeg har oversett". Dette virker som et første skritt i retning av en stemmestyrt søketjeneste for Mac lik Siri på Iphone.

Apple har også forbedret ytelsen i Mac OS X vesentlig. Spesielt grafikkytelsen har fått et skikkelig løft ved hjelp av teknologien "Metal", som i følge Apple skal senke belastningen på hovedprosessoren med 70 prosent.

Apple påstår også at Metal gir en tidobling i ytelsen ved opptegning av grafikk, noe både utviklere, grafikere, fotografer og spillere vil dra nyte av.

 

Les mer: Her er Apples nye musikktjeneste

 

Dette lanserer Apple i kveld  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.