I korridorene på Folkets Hus var NATO-jobben det altoverskyggende samtaletemaet. Hovedpersonen selv ville si minst mulig.

– Uansett hva jeg sier, kan det lett bli misforstått. Det er ingen tjent med, sa han i sin tale.

Etterpå vedgikk han at ordene var blitt veid på gullvekt.

– Jeg leste opp fra manuskriptet – for jeg tenkte at hvert ord var viktig, sa han.

«Når» – ikke hvis

I salen bet mange av partifellene seg merke i at Stoltenberg sa han vil informere partiet «når den tid kommer».

– Det er opplagt at han vil bli NATO-sjef. Han er på vei ut. Får han ikke denne jobben, blir det en annen, sier en partikilde til NTB.

LES OGSÅ: Italia vil ha NATO-sjef med politisk tyngde

Andre poengterer at NATO-jobben er blant de ytterst få internasjonale stillingene som kan lokke Stoltenberg bort fra ledervervet i Ap.

– Får han ikke jobben, fortsetter han som partileder – i prinsippet så lenge han selv ønsker. Jeg ser ikke bort fra at han er vår statsministerkandidat i 2017, sier en erfaren Ap-topp til NTB.

Selv smiler Stoltenberg av tolkningene ordvalget hans avstedkommer. Han vil ikke engang bekrefte om han er kandidat til stillingen som ny generalsekretær i NATO, men slår fast at et lederskifte i Ap vil komme – en eller annen gang.

– Ingen leder sitter evig, heller ikke jeg. Når den tid kommer, enten det blir før eller senere, blir det diskusjoner om hvem som skal overta. Det er jeg trygg på at partiet vil håndtere på en utmerket måte, sier han.

– Ingen maktkamp

I pressen er spekulasjonene i full gang. Jonas Gahr Støre er soleklar favoritt som ny partileder, fulgt av Trond Giske. Til nestledervervet er både Hadia Tajik, Helga Pedersen, Anniken Huitfeldt og Ingvild Kjerkol nevnt. Noen tar sågar til orde for to nestledere, slik at Trond Giske kan tre inn i ledelsen uten at kjønnsbalansen forpurres.

Stoltenberg vil selv ikke kommentere spekulasjonene, men avviser at en gryende maktkamp er i gang i partiet.

– Jeg vet litt om maktkamp, og det er noe helt annet enn det vi opplever nå, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: LO-topper ønsker Trond Giske som Ap-nestleder

For Aps del ønsker han en rask avklaring på spørsmålet om hvem som skal overta jobben som NATO-sjef etter danske Anders Fogh Rasmussen.

– Det er ingen i dag som med sikkerhet kan si om dette går raskt eller kommer til å ta flere måneder. Den siste muligheten er toppmøtet i NATO i september, sier han.

Tause

– Det har jeg ingen kommentar til nå. Det høres kanskje litt beskjedent ut, men det er svaret, sier Jonas Gahr Støre når NTB spør ham om han er kandidat til ledervervet i Arbeiderpartiet.

Også Trond Giske er taus om egne ambisjoner.

– Arbeiderpartiet er historisk sett mer samlet enn på mange tiår. Partiet trekker i samme retning og har en fantastisk statsministerkandidat i Jens Stoltenberg. Mange håper nok at han er kandidat også i 2017, men hvis han går til andre verv, så må vi håndtere det på en god måte. Det er jeg 100 prosent sikker på at vi skal klare, sier Giske til NTB.

Ap-sekretær Raymond Johansen erkjenner at NATO-spørsmålet preger partiet, men legger til at partiet er vant til å leve med spekulasjoner rundt Jens Stoltenberg.

Støre mener partiet håndterer saken på en god måte, og svarer slik når NTB spør om Stoltenberg har «hodet med seg» i Ap-jobben:

– Om han har hodet med seg? Hvis det er en som har hodet med seg – mer enn de aller fleste av oss – så er det han. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.