Italia har hatt tidligere utenriksminister Franco Frattini som offisiell kandidat til ledervervet i NATO. Det blir spekulert på om italienerne vil kjempe mot Jens Stoltenberg, som skal ha støtte fra tungvekterne USA, Tyskland, Storbritannia og Frankrike.

Italias utenriksminister Federica Mogherini svarer ikke på spørsmål om Frattini er kandidaten også den nye regjeringen i Roma støtter. Men til norsk presse sier hun italienerne stiller tre kriterier i valget av ny generalsekretær.

– Det må være konsensus. Alliansen trenger enhet i denne fasen, så det er viktig for oss at det er full enighet om kandidaten, sier hun og vil også ha en leder med «høy anseelse når det gjelder politisk erfaring og profil».

– Og for det tredje: personlig og politisk oppmerksomhet om alliansens nærområder, de regionene som er mest kritiske for sikkerheten. For øyeblikket er det middelhavsområdet og de østlige delene av Europa, sier hun.

Den danske avisen Politiken har meldt at Italia fortsatt ønsker å kjempe for Frattini. I EU- og NATO-hovedstaden Brussel blir det imidlertid også påpekt at italienerne kan ønske å posisjonere seg for stillinger som blir ledige i EU fremover.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Solberg: Ukrainas økonomi er løsningen  

Stoltenberg frykter misforståelser

Hells Angels erkjente ikke straffskyld

- Vi tok for lite Møllers tran  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.