Arbeidsledigheten i Norge steg i juli, viser Arbeidskraftsundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå la frem onsdag.

Sesongjustert ledighet steg til 3,4 prosent i juli (gjennomsnittstall for perioden juni til august), mot 3,3 prosent måneden før.

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans hos seks norske meglerhus var det ventet en uendret ledighetsrate på 3,3 prosent.

Sammenlignet med forrie, ikke-overlappende tremånedersperiode, gjennomsnittet fra mars til mai, var arbeidsledigheten uendret, ifølge undersøkelsen. Det sesongjusterte tallet på arbeidsledige økte med 2000 i løpet av perioden.

Ifølge undersøkelsen steg samtidig sysselsettingen med 13.000 personer i fra april til juli. Fra juli 2013 til juli 2014 var oppgangen i sysselsettingen på 32.000 personer.

- Liten grunn til å legge vekt på det

For økonomene som følger utviklingen i markedene i forbindelse med publisering av makrotall ble dagens arbeidsleidghetstall en lite spennende begivenhet.

- Gjesp, gjesp! sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

- Selv om det formelt sett kom litt høyere er det liten grunn til å legge vekt på det. Det var fortsatt økning i sysselsettingen, men så økte arbeidstilbudet litt mer, sier Juel.

Han peker på at juli generelt er en stille måned og at Norges Bank legger mindre vekt på aku enn på registrerte ledighetstall fra Nav.

I finansmarkedet førte ikke aku-tallene til utslag onsdag formiddag.

- Noe høyere arbeidsledighet enn ventet, men endringen i antall arbeidsledige var marginal og godt innenfor feilmarginen i statistikken. Veksten i sysselsettingen holder seg stabil, og det er lite i tallene som vitner om at arbeidsmarkedet forverres, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i en oppdatering fra DNB markets onsdag.

Les også:

Norges største minnesmerke over en fiasko

XXL overtegnet på under ett døgn

- Vi opplever stadig sterkere tilførsel av olje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.