Det ble 500 flere helt arbeidsledige i løpet av november, ifølge sesongjusterte tall fra Nav som ble publisert fredag.

- Ledigheten fortsetter å øke, men ikke like raskt som i oktober. Ledigheten øker klart mest på Sørvestlandet, mens andre fylker opplever fallende ledighet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Ved utgangen av oktober var 79.200 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 8.200 flere enn for ett år siden.

Antallet helt ledige samt de på tiltak sesongjustert i november var 99.380 personer, fra 98.677 personer i oktober.

Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,6 prosent ifjor.

Høyt sett med norske øyne

På forhånd var det ventet en økning i antall ledige på 1.500 personer, etter en kraftig oppgang på 2.100 personer i forrige måned.

Ledighetsraten var ventet uendret på 2,9 prosent.

- Tar vi hensyn til de normale sesongvariasjonene, tilsier dette en ledighetsrate på 3,1 prosent. Igjen må vi minne om at dette er forholdsvis høyt, sett med norske øyne; normalnivået for den registrerte ledigheten ligger trolig i intervallet 2,5 til 2,7 prosent, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport fredag.

Går ledige lengre

Antallet personer som blir arbeidsledige har i høst vært på samme nivå som under finanskrisen, heter det i pressemeldingen fra Nav. Ifølge Nav blir også flere gående ledige over lengre tid.

Sammenlignet med november i fjor var det i år 1.600 flere helt ledige som hadde vært arbeidssøkere i mellom et halvt og ett år. Dette tilsvarer en økning på 12 prosent.

Den største økningen er gruppen som har vært ledige i 13 til 25 uker. I denne gruppen er det 21 prosent flere, sammenlignet med november ifjor.

Høyest blant ingeniør- og ikt-fag

Ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid hadde størst økning i ledigheten i november, målt i antall personer og justert for normale sesongvariasjoner. Butikk- og salgsarbeid og personer uten yrkesbakgrunn hadde størst nedgang i antallet ledige, opplyser Nav.

Ved utgangen av november var det 2.900 flere helt ledige med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag enn for ett år siden. Det tilsvarer en økning på 73 prosent. Personer med bakgrunn fra industriarbeid har nest størst økning i ledigheten, med 34 prosent, fulgt av meglere og konsulenter med 23 prosent. Alle disse yrkesgruppene er sterkt påvirket av nedgangen i oljebransjen, ifølge Nav.

Størst prosentvis økning i ledigheten i november var det i Hordaland, Møre og Romsdal og Rogaland. Derimot var Aust-Agder, Vestfold og Hedmark fylkene mest mest nedgang i ledigheten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Skulle vi få se et negativt tall også i dag, vil varsellampene for alvor begynne å blinke

Vil styrke japansk økonomi med sosiale programmer

Asia i dag: Laveste arbeidsledighet på 20 år – strammer inn forbruket

Se DNTV: Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert: