- Redusert aktivitet i oljebransjen gjør nå at ledigheten øker, sier konstituert arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland.

Det ble 1.600 flere helt arbeidsledige i løpet av april, ifølge sesongjusterte tall fra Nav som ble publisert mandag. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, økte med 2.100 personer.

Venter større vekst

- Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke fremover. Samtidig vil lav rente og svak kronekurs gi økt etterspørsel etter arbeidskraft i andre deler av norsk næringsliv og dermed dempe ledighetsveksten noe, sier Monland.

Ved utgangen av april er det registrert 81.600 personer helt arbeidsledige, en økning på 6.900 sammenlignet med ifjor. De arbeidsledige tilsvarer 3,0 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,8 prosent ifjor.

Målt i antall personer, økte ledigheten mest for personer med bakgrunn fra ingeniør- og IKT-fag, industriarbeid og kontorarbeid.

Advarer

Rogaland og Vest-Agder hadde den største prosentvise økningen i april. Finnmark, Oppland og Buskerud var de eneste fylkene der ledigheten falt.

Den registrerte ujusterte arbeidsledigheten var ventet å være på 3,0 prosent av arbeidsstyrken i april, ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjort blant seks økonomer. Antall arbeidsledige inkludert personer på tiltak var ventet å være omtrent 89.500 personer sesongjustert.

- Oppgangen de siste månedene har vært så treg, i den forstand at økningen målt ved den sesongjusterte ledighetsraten kun har vært synlig på andredesimalen. Både vi og konsensus tror at dette var tilfellet også i april. Men vi vil altså advare om at vi snart kan se enda sterkere oppgang enn hva vi har observert de siste månedene, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport mandag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Sterk opptur for biotekaksje

Overraskende optimisme i industrien

Dumper laks og industri