Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 124.000 personer i juni, tilsvarende en ledighetsrate på 4,5 prosent.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd var det ventet en ledighet på 4,3 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Arbeidsledighetsraten var opp 0,3 prosentpoeng fra forrige ikke-overlappende tremånedersperiode.

Økt sysselsetting

Ifølge SSB viser sesongjusterte tall at antall sysselsatte var 2.653.000. I prosent av befolkningen var sysselsettingen 68,2.

SSB skriver at økningen er innenfor feilmarginen i AKU, men likevel i tråd med en stigende trend siden mai 2014. Økningen er størst blant personer under 25 år, men også ledigheten stiger også i aldersgruppen mellom 25 og 74 år.

Tallet på registrerte arbeidsløse hos NAV gikk opp med 4000 fra mars til juni, opplyser SSB.

Tikker oppover

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener tallene var noe høyere enn ventet.

- Men det er ingen voldsom grunn til å hoppe i stolen likevel. Tallene viser økning i antallet som søker jobb, og det er fortsatt en viss økning i sysselsettingen, sier Juel til DN.

Han forklarer at juni-tallene kan ha fanget opp studenter som har vært på jakt etter sommerjobb, men ikke fått det.

- AKU fanger opp en del slike ting også, og det gjenspeiler for såvidt en svakere vekst i økonomien. Men junitallene er veldig volatile. Hovedbildet er fortsatt at sysselsettingen øker, og ledighetstallene tikker oppover i rykk og napp, mener han.

Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities mener andre tall har vist at ledigheten i Norge stiger, spesielt på sør-vestlandet, selv om det ikke er fall i sysselettingen foreløpig.

-  Dette var nok en skuffelse som indikerer at oljesmellen slår hardt inn på arbeidsledigheten i Norge, sier Lødemel til DN.

Innfører tiltak

For arbeidsminister Robert Eriksson var det ikke uventet at ledigheten går opp. Det sier han til NTB.

- Tallene er høye, jeg har den dypeste forståelse for alle dem som er usikre på om de har jobb å gå til i morgen, sier han til nyhetstjenesten.

Eriksson trekker frem at Regjeringen har endret permitteringsreglene som et ledd i å møte den stigende ledigheten.

- Det er kommet 1500 nye tiltaksplasser. Vi har også varslet nye, opptrappede tiltak gjennom en egen ungdomspakke, sier han til NTB.

Kronebevegelse

Kronen svekket seg umiddelbart om lag to øre mot euroen, da Aku-tallene ble publisert, skriver valutanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.

Brorparten av bevegelsen ble imidlertid raskt reversert, mens se korte pengemarkedsrentene falt marginalt.

Østnor mener tallene peker i retning av et arbeidsmarked som svekkes raskere enn Norges Bank legger til grunn.

- Vi venter at Norges Bank vil kutte renten på møtet sitt i november, skriver Østnor.

 

Les også: Rett ned på børsen

SAS innstiller flere flyvninger

– En prisøkning vil komme

 

Se også:

SE OGSÅ: Forsker levde med de norske soldatene i halvannet år. Funnene hennes vekker oppsikt internasjonalt.

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.