Tidligere i år kunngjorde EU at de oppretter European Innovation Council (EIC), en enhet som skal kartlegge hvordan europeisk innovasjon- og start-up-selskaper best kan løftes frem for å konkurrere på verdensmarkedene.

Torsdag ble rådets styre kunngjort. Blant de 22 medlemmene er tidligere Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth.

EIC skal fungere som rådgivere for Europakommisjonen, som beskriver satsingen som å «gjøre business ut av ny vitenskap».

– Bekreftelse til Norge

Krohn Traaseth ble tilbudt en plass i styret mandag denne uken, og beskriver det som en internasjonal versjon av et styreverv for Innovasjon Norge. Vervet varer i to år.

Organet er foreløpig i en pilotfase, men skal en bli fullt operativ juridisk enhet fra 2021 med et foreslått budsjett på ti milliarder euro – nærmere 100 milliarder norske kroner. I styret vil hun blant annet få selskap av Jim Hagemann Snabe, styreleder i det danske konglomeratet Mærsk.

– Vi skal ikke ta beslutninger på enkeltinvesteringer, men vi skal sette retningen for hvordan milliardene skal brukes, og gi innovasjonspolitiske råd om hvordan forskning og kommersialisering bedre skal kombineres for å styrke EUs næringsliv, sier Krohn Traaseth.

Hun mener det er en fordel at Norge får en plass rundt det europeiske bordet.

– Det er en bekreftelse på den nære tilknytningen Norge har til EU og det gode ryktet Norge har som innovativ og skapende nasjon, blant annet innenfor avansert teknologi. Jeg håper å bidra med god innsikt over Norges og andre lands innovasjonskapasiteter, siden jeg har jobbet med kommersialisering av innovasjon og teknologi siden 1996, sier hun.

Nyheten blir tatt godt i mot av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Med sin brede kompetanse er jeg overbevist om at hun vil bidra til å gi gode råd til Europakommisjonen om utviklingen av fremtidens europeiske innovasjonsråd. Her er det viktig at Norge er representert rundt bordet for at Europa skal lykkes med banebrytende innovasjon. Jeg ønsker henne lykke til, sier statsråden.

Holder 2020 åpent

Krohn Traaseth planla å gå til et norsk vekstselskap i 2020, men sier hun er blitt fristilt fra dette og at hun holder 2020 åpent for nye lederroller. Etter å ha sluttet som administrerende direktør i Innovasjon Norge, kjøpte hun bolig for 11,6 millioner kroner i Sandefjord sammen med ektemannen og flyttet til hjemtraktene i sommer. I høst skal hun også gi ut bok.

Hun sto i flere stormer som Innovasjon Norge-sjef, og etterfølger Håkon Haugli har heller ikke fått en rolig start på arbeidet.

Nylig ble det kjent at historien om lille Sommarøy i Troms, som skulle bli en «tidløs sone i nord», i virkeligheten var et Innovasjon Norge-regissert pr-stunt. Saken ble sitert i en rekke medier, også i DN.

Krohn Traaseth mener det ikke er naturlig for henne å kommentere situasjonen hos sin tidligere arbeidsgiver.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.