Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og regjeringen vil gjøre det lettere både for de yngste lærlingene på anlegg, og for avlastere for dem som har store omsorgsoppgaver, å jobbe mer.

– Lovverket kan ikke stikke kjepper i hjulene for folk som ønsker å jobbe mer, sier Hauglie.

– Bra, sier maskinførerlærling Emily Biksrud (19) om at de yngste lærlingene skal få jobbe side om side med voksne arbeidere på anlegg, uavhengig av hvor lange arbeidsdagene er.

Biksrud jobber med å legge rør mellom to sandfangere, idet hun får besøk på anleggsplassen av representantene for alle tre partene i arbeidslivet: Arbeidsminister Anniken Hauglie, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorb, og Norsk Arbeidsmandsforbund, ved forbundssekretær Steinar Rindhølen.

Biksrud har besøk på anleggsplassen av representantene for de tre partene i arbeidslivet: Arbeidsminister Anniken Hauglie, administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund og Norsk Arbeidsmandsforbunds Steinar Rindhølen.
Biksrud har besøk på anleggsplassen av representantene for de tre partene i arbeidslivet: Arbeidsminister Anniken Hauglie, administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund og Norsk Arbeidsmandsforbunds Steinar Rindhølen. (Foto: Gunnar Lier)

Vil la barn jobbe mer

Det var fagforeningen og arbeidsgiverorganisasjonen som sammen gikk til regjeringen, og ba om lettelser i vernebestemmelsene for de yngste lærlingene i anleggsbransjen – dem under 18 år. Unntaket gjør det mulig for lærlinger å arbeide i samme arbeidstidsordninger som kollegene sine. I dag hindrer reglene dem det.

Arbeidsmandsforbundet setter pris på at Høyre-statsråden sidestiller 17-åringer på anlegg på voksne.

– Vi merket at arbeidsgiver sjekket fødselsår, før de ansatte, sier forbundssekretær Rindhølen, som sier alder ble et problem.

Han mener trygghet og sikkerhet også gjør det viktig at de unge jobber side om side med resten av arbeidslaget.

Voksne anleggsarbeidere kan avtale å jobbe lange dager – som ni timer eller 12 timer – mot å ha lengre sammenhengende fri. Det er ofte ønsket på grunn av stor avstand mellom arbeid og hjemmet. Samme frihet har ikke 17-åringer, som er barn i lovens forstand. De har derfor fått sette seg alene på brakken og vente, mens kollegene har jobbet ferdig – samtidig som de ikke har jobbet nok når de voksne tar helg.

Hauglie var ikke umiddelbart positiv til forslaget for halvannet år siden.

– Har det en egen betydning at partene kommer sammen til deg og ber om noe?

– Det er viktig, og det vil alltid hjelpe. Når arbeidsgiver og arbeidstagere er enige forenkler det prosessen, sier Hauglie.

– Hvis Arbeidsmandsforbundet hadde vært imot, vet jeg ikke om vi hadde foreslått det, sier Julie Brodtkorb, som uansett synes det er både urettferdig og «molbo» at lærlingene under 18 skulle behandles særskilt. Bransjen har manko på lærlinger.

– Dere frykter ikke mer rasering av vernebestemmelsene, da?

– Å, vi skal nok følge vel med, sier Rindhølen.

Tillater 168 timers jobb

Arbeidsministeren og regjeringen foreslår også at avlastere for personer og familier med særlig tyngende omsorgsarbeid kan jobbe sammenhengende i opptil en uke. Det er en økning fra to dager, maks 48 timer, til maks 168 timer.

Det betyr at familier med alvorlig syke barn for eksempel kan dra på ferie en sammenhengende uke, og ha med seg avlasteren hele uken – uten av arbeidsmiljøloven brytes.

Fagforbundets Mette Nord sier til DN at Fagforbundet har ønsket seg en endring slik at man får ferieavlastning hos brukere med større omsorgsbehov.

Emily Biksrud er lærling hos Arne Olav Lund as. Her i en grøft på en anleggsplass på Bogstad.
Emily Biksrud er lærling hos Arne Olav Lund as. Her i en grøft på en anleggsplass på Bogstad. (Foto: Gunnar Lier)

Ikke redde for jobb

Maskinførerlærling Biksrud synes hun kan stole på at regjeringen og arbeidslivsorganisasjonen sammen ordner opp i arbeidsbetingelsene for henne og lærlingene som kommer etter.

– Ja, jeg gjør det, sier hun.

Selv er hun 19 år, og har knapt halvannet år foran seg til hun er maskinfører – som krever fireåring opplæring til sammen på skole og i lære.

– Unge som kommer til oss er ikke redde for å jobbe, sier sjefen til Biksrud, Ole Petter Anvik, daglig leder i Arne Olav Lund as, som er glad for at 17-åringene endelig kan behandles som voksne. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.