Tidligere denne uken varslet samferdselsbyråd Lan Marie Berg at kollektivtransporten i Oslo er sprengt, og hun oppfordret alle som hadde muligheten til å ha hjemmekontor. Fredag fulgte regjeringen opp med å anbefale bruk av munnbind på kollektivtransport i Oslo og Indre Østfold.
Nå gir Obos 750 kroner i måneden til ansatte som sykler, bruker sparkesykkel eller går til jobb.
Bakgrunnen for forslaget er at boligselskapet ønsker å følge myndighetenes råd om å ikke belaste kollektivtransporten unødvendig i storbyene, samtidig som de ønsker at flere kommer tilbake på kontoret.
Bemanningsselskapet Muncitori Bemanning er enda rausere: De tilbyr sine ansatte 1000 kroner i uken hvis de sykler til jobb.
Også helse- og miljøgevinst
– Vi har holdt på med dette i fem-seks uker nå. Ikke bare bidrar vi til å holde smittespredningen nede, ved at vi oppfordrer ansatte til å unngå kollektivtransport til og fra jobb. Å sykle eller gå har også en klar helse- og miljøgevinst, sier daglig leder Magne Lilloe.
Muncitori Bemanning, som er en av de største aktørene på utleie av personell til bygg- og anleggsbransjen, har cirka 140 ansatte og omsetter for litt i overkant av 100 millioner kroner.
– Jeg merker meg at Obos tenker som oss, men et så stort selskap kunne vært enda rausere og gitt de ansatte mer penger for å droppe bussen, trikken eller toget til jobb, mener Lilloe.
Selv om de ansatte lokkes med en raus økning i lønnen så lenge kollektivtransporten i Oslo er sprengt, er ikke Lilloe kjempeimponert over interessen blant de ansatte for tilbudet.
– Nei, jeg er overrasket over at så få har kastet seg på og håper at enda flere benytter seg av det i ukene som kommer. Det er jo snakk om 1.000 kroner i uken, og alle våre ansatte i Oslo og Indre Østfold har fått tilbudet.
Oppfordrer flere bedrifter til en dugnadsinnsats
– Det kan bli ganske mye penger for dere å punge ut hvis mange ansatte begynner å sykle til jobb?
– Mange av våre ansatte synes nok at det er litt mye slit å sykle med mye verktøy de er avhengig av, så det er ikke aktuelt for alle. Men uansett hvor mange som benytter seg av tilbudet, så synes jeg det er verdt de pengene vi må ut med. Dette er en del av dugnaden. Vi bedrifter har fått så mye av staten gjennom koronakrisen, nå er det på tide å gi noe tilbake for å holde smittespredningen nede. Mange flere bedrifter burde gjøre som oss og Obos for å unngå trengsel på busser, tog og trikker, sier Magne Lilloe.
– Hvor lenge kommer dere til å stå fast ved dette tilbudet til de ansatte?
– Nå er jo alt så usikkert fremover, men vi fortsetter i alle fall så lenge situasjonen er som den er i dag, sier han.
Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj er glad for at flere bedrifter gjør som dem, men sier at enhver bedrift må gjøre det på sin måte.
– Det er ingen konkurranse om å gi mest. Obos har vært i en situasjon der vi har måttet kutte ganske drastisk i utgiftene, og den summen vi gir ansatte som sykler, går eller tar sparkesykkel til jobb er mer symbolsk. Hensikten er at den skal ligge omtrent på nivå med månedskort-prisen, sier Siraj til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.