Kåringen ble avholdt i Kuala Lumpur i Malaysia fredag kveld.

– Jeg synes det er litt artig at norsk gründervirksomhet vekker oppmerksomhet globalt, sier Traasdahl til DN. 

Traasdahl (43) ble kåret til «årets gründer» i den nordiske delen av konkurransen, Nordic Startup Awards, tidligere i år. Den gangen var han eneste norske blant 14 vinnere, noe mange mente var et tegn på at Norge henger etter nabolandene. 

Men i den globale versjonen av kåringen ser statistikken litt bedre ut for Norge – med én av bare fem vinnere. 

Under Global Startup Awards konkurrerte han mot Florian Gschwandtner i selskapet Runtastic (mobilapp som kartlegger løpeturer og andre sportslige aktiviteter) og Anthony Tan i Grab (mobilapp som lar deg bestille taxi).

I Norge er Traasdahl mest kjent for å ha bygd opp selskapet Tapad, som han senere solgte til Telenor for tre milliarder kroner. Trønderen eide 46,5 prosent av aksjene og satt dermed igjen med 1,45 milliarder kroner etter salget.

Hjelper andre til USA

I sin uttalelse roser juryen ham for «eksepsjonell» innsats innen kapitalinnhenting, kundevekst og finansiell råskap og lederskap i arbeidet med Tapad. I tillegg trekker juryen frem Traasdahls innsats for gründermiljøet i Norge.  

Traasdahl og Tapad har i år invitert fem norske oppstartsselskaper til sitt hovedkvarter på Madison Avenue i New York. Her skal de få gratis tilgang til lokaler og fem mentorer fra Tapad. de skal også kunne dra nytte av Traasdahl og Tapads betydelige nettverk innen finansmiljøer, samt store amerikanske bedrifter, som kan bli kunder og utviklingspartnere.   

Traasdahl har tidligere forklart at det tok ham lang tid å jobbe seg inn i disse miljøene, og at innpass i amerikansk business i stor grad bygger på at man blir anbefalt og introdusert av noen motparten stoler på.

– De blir del av et eksisterende nettverk, og vil oppleve at det ikke er så vanskelig som man kanskje har trodd. Det er mange som vil at du skal lykkes, sier Traasdahl, som mener det vil være en suksess hvis en eller flere av de fem får et gjennombrudd. 

 Han satser på å fortsette med nye bedrifter når første kull er ute. 

Tech er størst

Traasdahl håper prisen kan øke oppmerksomheten om norske oppstartsbedrifter. 

– Jeg tror det er fint for Norge og teknologivirksomheten her at vi får oppmerksomhet i verden gjennom en global gründerpris, sier han.  

Han mener det er viktig for Norge å tenke over hva man bør satse på, og påpeker at så sent som i 2011 var det bare ett teknologiselskap på listen over verdens mest verdifulle selskaper. Nylig var alle de fem største innen teknologi. 

Voksende pris

Global Startup Awards startet som en nordisk utdeling i 2012, og har senere spredt seg til over 25 land. Til neste år vil utdelingen bli presentert i over 45 land.

De forskjellige prisene i konkurransen går til dem som har pekt seg ut positivt i tech- og gründerverdenen det siste året. 

Hvem som helst kan nomineres i konkurransen, men det er kun fem som er med til finalen i hver kategori. Vinneren fra de nasjonale konkurransene nomineres automatisk til Global Startup Awards og konkurrerer der med gründerpersonligheter verden over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.