– Vi er opptatt av å ha en god konstruktiv diskusjon rundt dette emnet, men det blir sjelden god dialog når man klistrer merkelapper på hverandre, sier AUF-leder Ina Rangønes Libak.

I oktober i fjor vedtok AUF å kjempe for en styrt avvikling av oljeindustrien innen 2035. En måned senere gikk Venstre og KrFs ungdomspartier ut med sine krav til en ny regjeringsplattform: Full stans i oljeleting og nei til alle nye konsesjoner på norsk sokkel.

Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen, Grønn Ungdom og Rød Ungdom krever allerede at Norge ikke skal åpne nye olje- og gassfelt, som blant annet Stavanger Aftenblad har omtalt.

På NHOs årlige konferanse på Sola mandag sa Ståle Kyllingstad i oljeserviceselskapet IKM til DN at han var «sjokkert» over AUF og de andre ungdomspartiene (se video):

Det er kun to av ungdomspartiene som ikke vil legge ned oljenæringen så fort som mulig. Hva er det disse ungdomspolitikerne ikke har forstått?
01:44
Publisert:

IKM-gründeren mener også at skoleverket har sviktet fundamentalt når så mange unge ikke har skjønt betydningen av oljesektoren for norsk økonomi. Han er også blant oljefolkene som ikke føler seg trygg med tanke på regjeringsforhandlingene, og frykter at oljebetingelsene kan bli strammet til som følge av en hestehandel mellom oljetilhengerne i Høyre og Frp på den ene siden, og klimainteressene i Venstre og KrF på den andre siden.

Også NHO-sjef Ole Erik Almlid stilte seg kritisk til ungdomspartiene og pekte på at oljenæringen er viktig for både arbeidsplasser og verdiskaping. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) sa at man skal stille strenge krav, men:

– Vi kan ikke legge ned Norges viktigste næring. Det synes jeg er ganske naivt, sa Helgø.

«Ikke naive»

AUF-leder Libak understreker at det er viktig å tenke på hva Norge skal leve av om 10–20 år og at man må begynne å omstille allerede nå.

– Vi er ikke naive. I stedet er det naivt å lukke øynene og ikke legge en klar plan for omstillingen av olje og gass. Oljeprisen vil falle, og man må planlegge for hvordan det grønne skiftet skal skje, slik at man ikke ender opp med å få høy arbeidsløshet om 10–20 år. Dette må også oljebransjen forstå, sier hun.

Hun understreker at det er bra å stille strenge krav og at Norge allerede har gjort mye bra.

– Men det er ikke nok, for det er fortsatt altfor store utslipp. Jeg vil oppfordre dem til å ha svaret på to spørsmål i stedet for å bli fornærmet over oss: Hva er deres plan for å hindre arbeidsløshet, og hvordan når man 1,5-graders-målet uten omstilling? Dette må oljebransjen svare på, i stedet for å bli sjokkert og kalle ungdomspolitikerne naive. Det handler om å stå til ansvar for å opprettholde velferden også i årene fremover, sier Libak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Tror dette kan være et sted vi kan glede de få som får kjøre bil i Oslo sentrum
Ringnes tester ut sitt nye P-hus ved Oslo S med sin egen bil. Og innrømmer: Det er ikke helt uten risiko
02:05
Publisert: