– Det er kjedelig å være mannsdominert, men det går i alle fall rette veien, sier konsernsjef Arne Mjøs hos it-konsulentselskapet Itera.
I dag har Itera en kvinneandel på 38 prosent. Den skal opp, men Mjøs bemerker at den var på 26 prosent tidligere og i alle fall har bedret seg merkbart.
– Vi er på jakt etter de beste talentene. Hvis vi skal klare å utvikle de beste løsningene, bli mer innovative og dermed også mer lønnsomme, må vi ha mangfold. Det innebærer blant annet å rekruttere flere kvinner. Unge som kommer inn stiller helt nye og rare spørsmål, og sitter også på en helt annen kompetanse. Siden de ikke allerede er formet og låst i et tankesett, utfordrer de oss når det gjelder hvordan vi kan drive vårt konsulentselskap. Og det er gull verdt, sier Mjøs.
Denne uken er Itera et av 21 selskaper i Oslo-området som får besøk av 130 jenter fra førsteåret ved it-studier ved NTNU i Trondheim. Bedriftene sponser turen, og målet er å bygge nettverk og gi studentene mer konkret informasjon om hvilke jobber de kan få i fremtiden.
«Som å gå på rød løper»
Charlotte Söderström (23) var én av førsteårsstudentene fra NTNU som besøkte Itera. Hun sier hun er overveldet over hvor populære de er.
– Jeg blir så motivert av slike bedriftsbesøk når jeg ser at du ikke blir tatt for gitt, og jeg føler meg så privilegert. Det føles som å gå på en rød løper hele tiden når vi skjønner hvor attraktive vi faktisk er i arbeidslivet. Bedriftene står i kø for å få tak i oss, sier hun.
På venteliste for å møte it-jenter
– Alle teknologibedriftene jobber med å få opp kvinneandelen, så arbeidsgivere står jo i kø for å møte disse jentene – og vi har også bedrifter på venteliste. Det er lenge til disse studentene kan rekrutteres til fast jobb, men arbeidsgiverne har skjønt at det gjelder å starte tidlig for å sikre seg de beste talentene, sier Line Berg, som leder jenteprosjektet Ada.
– Jeg var selv i Itera på bedriftsbesøk som førsteklassing, og dette året har jeg fått sommerjobb her. Det er jo himmel og paradis på én gang – det var det jeg ønsket meg mest av alt, sier Marie Thorkildsen (21) som går på tredjeåret på NTNU.
Hun elsker programmering, men understreker at flere jenter må få øynene opp for at it-studier favner utrolig bredt.
– Det handler ikke bare om å sitte i en mørk kjeller og programmere. Du kan selvfølgelig gjøre det også, men it griper i dag inn i alle deler av arbeidslivet, sier hun.
– Jeg pleier å si at jeg skal bli dataingeniør og jobbe med mennesker. Det synes folk høres veldig rart ut. Men å studere it behøver ikke å bety at du ender opp med en jobb hvor du hele tiden sitter bak en pc, sier Guro Storlien (22), som går tredjeåret på it-studier på NTNUs Gjøvik-campus og jobber aktivt med jenteprosjektet Ada.
En norsk, kvinnelig Elon Musk
Nå skal regjeringen sette i gang en egen entreprenørplan som har som mål å få flere kvinner inn i ledende posisjoner, investere i og starte egne teknologiselskaper.
– For å få flere jenter til å satse på it, trenger vi flere gode kvinnelige rollemodeller. Vi skulle gjerne hatt en norsk, kvinnelig Elon Musk, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), som troppet opp hos Itera onsdag sammen med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å møte it-jentene.
– Dere er fremtiden. Det er viktig med litt «girlpower», for mangfold skaper innovasjon og norske it-bedrifter går i dag glipp av mange flinke jenter. Det kan ikke være sånn at alle jenter som gjør det sterkt i naturfag, velger å studere medisin. Jenter og gutter må oppfordres til å velge annerledes – velge jobber som er fremtidens jobber, sa likestillingsministeren til NTNU-studentene.
Hun peker på at det norske arbeidsmarkedet er ekstremt kjønnsdelt, og at arbeidslivet må bli mer likestilt.
– Flere kvinner må oppfordres til å satse og oppfordres til å ta på seg lederjobber. Vi trenger flere kvinnelige ledere og synlige profiler som kan vise yngre jenter vei, sier Linda Hofstad Helleland.(Vilkår)