Det ble kunngjort i en melding fra organisasjonen mandag.

«Høsten 2017 ble det vedtatt en ny strategi og styringsmodell for Miljøstiftelsen Bellona. Dagens ledergruppe, med Nils Bøhmer som daglig leder, har virket i henhold til denne. Bellonas stifter Frederic Hauge ønsker nå at styret gjennomfører en revisjon av den vedtatte strategi og styringsmodell. Dette har konsekvenser for hvordan virksomheten ledes og med bakgrunn i dette velger ledergruppen i Bellona å fratre fra i dag. Ny ledelse presenteres for organisasjonen denne uken», heter det i en meldingen.

Bøhmer sier til DN at avgjørelsen ble tatt før helgen og at det har vært en «prosess over noen måneder».

– Det dreier seg om ledergruppa skal fungere som en gruppe, og et spørsmål om i hvor stor grad Frederic skal bestemme, sier Bøhmer til DN.

Ledergruppen som fratrer består av fire personer, nemlig Bøhmer, kommunikasjonsjef Hanne Løvstad, økonomisjef Anders Strand og fagsjef Runa Haug Khoury.

Skulle helst fortsatt

I Bellonas vedtekter gis Hauge stor makt. I et styre på fem medlemmer og tre varamedlemmer, velger Hauge styrets leder, to styremedlemmer og to varamedlemmer. Styret er beslutningsdyktig når tre styremedlemmer er til stede.

Bøhmer vil ikke kommentere detaljer i uenigheten, eller om det var en konkret sak som utløste dem.

– Det har vært vanskelig for begge sider og vi har forsøkt å komme til enighet. Det klarte vi ikke, sier Bøhmer.

– Hvor alvorlig er dette for en organisasjon som Bellona?

– Vi har en robust organisasjon i bånn, så det kommer de seg nok igjennom, sier Bøhmer.

Han hadde i utgangspunktet ingen ønske om å slutte.

– Vi i ledergruppen skulle gjerne fortsatt å gjøre den jobben som vi har gjort, sier den tidligere daglige lederen.

Ingen «hard feelings»»

Frederic Hauge sier skifter som dette er vanlig i enhver organisasjon. Han understreker at det er hans jobb å utfordre hvordan Bellona jobber for å utvikle seg, men vil heller ikke gå i dybden på hva konkret som utløste uenighetene.

– Jeg har stor respekt for arbeidet Nils har gjort. Vi har jobbet sammen i 25 år. Det er en ærlig og redelig sak at vi skiltes nå, og at resten av ledergruppa har fulgt etter. Det er ingen «hard feelings» fra min side, sier Hauge.

– Bøhmer sier det har vært snakk om hvor mye du skal bestemme. Har du tatt for mye plass?

– Det har jeg ikke gjort meg noen evalueringer om. Jeg er vant til at det er diskusjoner rundt meg, svarer Hauge, som avviser at han har følt seg utfordret eller presset som leder.

– Er det noe du angrer på i denne saken?

– Vi tar alle avgjørelser som vi kan angre på, men jeg føler vi har hatt en ryddig dialog, svarer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var de partyløver eller lesehester?
Sjeføkonomene Kari Due-Andresen og Kjersti Haugland om jobb, karriere og hvem de ville hatt med seg på en øde øy.
01:12
Publisert: