Syv personer ble pågrepet da politiet, Arbeidstilsynet og Skatt øst kom på uanmeldt kontroll til næringsbygget på Hauketo i mai. Her driver den samme eieren både bilverksted og vaskehall. I etasjen over verkstedet oppholdt det seg rundt 20 personer.

– Seks ble pågrepet på grunn av brudd på utlendingsloven og én for narkoovertredelser. Det ble funnet mindre mengder narkotika som vi ikke har klart å knytte til noen enkeltperson, sier etterforskningsleder Ann Kristin Hoff Johansen ved Manglerud politistasjon.

Politiadvokat Terje Michelsen opplyser at den daglige lederen av bilverkstedet er anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft.

Sterke pålegg

Politiet og Arbeidstilsynet advarte i DN tirsdag mot tilstandene i bilpleiebransjen. Gjennom 100 kontroller i «Operasjon Vaskebjørn», har myndighetene avdekket omfattende bruk av ulovlig arbeidskraft, svart økonomi og ansatte som er innlosjert under svært kummerlige forhold.

Seniorinspektør Knut Morten Alvestad mener det var all grunn til å reagere også på Hauketo.

– Vi konstaterer at det bodde og jobbet folk i bygget. Flere av disse var uten lovlig opphold, Vi har skrevet pålegg som kanskje er det sterkeste vi har sendt ut noengang.

Bestrider grunnlaget

Eier av Hauketo Bilverksted, Gazmend Ilazi (35), er ikke kjent med anmeldelsen og avviser at han har gjort noe ulovlig. Han mener Arbeidstilsynet forsøker å knytte ham til ulovligheter i bygget.

– Det er et stort bygg med mange leietagere. De som ble pågrepet, har ingenting med oss å gjøre, men det er vi som ble stengt av Arbeidstilsynet. Jeg føler meg tråkket på.

– Hva tenker du om anmeldelsen for bruk av ulovlig arbeidskraft?

– Her er det snakk om én person. Dette er en slektning som hjalp meg mens jeg var på sykehus. Han tok seg av kassa og er den eneste personen jeg stolte på.

Ilazi bestrider at Arbeids­tilsynet hadde grunnlag for å stanse driften midlertidig i to døgn.

– Selv om det er et kjør mot bilvask, så er ikke alle som driver med bilvask kriminelle. Vet du hvor vanskelig det er å få nordmenn til å vaske biler?

Nå frykter han at bilverkstedet vil gå konkurs.

– Jeg har mistet Mekonomen, og jeg har mistet kunder, sier bilverkstedeieren .

Tillitsløfte

Verkstedkjeden Mekonomen har gått høyt ut i mediene med seks tillitsløfter i en ny kampanje de siste ukene. Kjeden lover å gi kundene hjelp av fagfolk i verkstedene sine.

– Da verkstedet ble stengt, reagerte vi umiddelbart, sier Frank Bekken, som er administrerende direktør for Mekonomen i Norge.

Han vil ikke ta stilling til om eieren har gjort noe ulovlig.

– Vi vet ikke i hvilken grad driveren har gjort noe galt. Vi stenger inntil det er avklart.

– Hvordan ser du på denne saken i lys av tillitsløftet dere har gått ut med?

– Vi synes det er uheldig, og derfor er vi såpass våkne med å avskilte verksteder som ikke oppfyller vårt eget merkevareløfte, Med 400 verksteder kan dette skje fra tid til annen.

– Risikerer kundene å kjøre rundt med biler som er reparert av ufaglærte?

– Da ville verkstedet ha mistet godkjennelsen som autorisert bilverksted. Fra tid til annen mister verksteder muligheten til å utføre periodiske kjøretøy­kontroller, svarer Bekken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.