Oxford-professoren Carl Frey og Michael Osborne, ekspert på kunstig intelligens, vekte oppsikt med sin studie fra 2013. Der skrev de for første gang at 47 prosent av amerikanske jobber var truet av roboter – noe de fikk hard kritikk for. 

I en ny rapport for Citigroup skriver de to og hovedforfatter Martin Wilkie igjen at nesten halvparten av jobbene i USA er truet av robotisering. Dette melder Axios, som har snakket med Wilkie. 

– Premisset er at butikker blir forbigått i sin helhet, sier Wilkie. 

I Citi-rapporten skriver professor Frey følgende: 

  • Detaljhandel vil sannsynligvis forsvinne i de kommende tiårene, noe som vil lede til en lang og ukjent periode av tilpasning før disse arbeiderne finner et nytt sted der de kan jobbe. 
  • Grupper som har tapt mot automatiseringen etter datarevolusjonen, sliter fortsatt med å finne nye og bedre betalte jobber. De som jobber med detaljhandel vil få det like vanskelig. 

– Man kan ta det med fatning

Professor emeritus Terje Kristoffer Lien ved NTNU har forsket på automatisering i 40 år. Han er ikke bekymret av den nye rapporten eller lignende funn.

– Automatisering kan man ta med fatning. Det har man hatt siden man fant opp en automatisk måte å veve på, og også da protesterte folk, sier han. 

Om en bedrift ikke følger med på automatiseringen, kan den tape mot konkurrentene, og dermed miste arbeidsplasser, ifølge professoren. 

– Man kan godt si at 47 prosent av jobber i USA er truet av automatisering. Det kan være riktig det. Men bildet er mye mer komplisert enn at om en robot kommer, så forsvinner en eller flere jobber, sier Lien. 

– Det vil alltid dukke opp nye jobber så lenge folk finner på nye ting, sier han. 

Fikk hard kritikk

Da Osborne og Frey lanserte tallet i 2013 var mange kritiske. De to hovedpunktene er at teorien til den berømte økonomen John Maynard Keynes om teknologisk arbeidsløshet er blitt bevisst feil, og det andre er at økonomien vil erstatte jobbene som forsvinner med uforutsette og nye jobber. 

Keynes kom på 1930-tallet med en teori om at teknologien gjør så store fremskritt at det ikke vil være tid til å erstatte jobbene som forsvinner. Denne frykten har imidlertid ikke stemt. 

I den nye rapporten avviser Frey kritikernes argumenter.

«Det vi vet er at det potensielle omfanget til automatiseringen har økt raskt og at mange av dagens jobber vil endre seg eller forsvinne», skriver han. 

Transport er sårbart

I den nye rapporten pekes det på at flere bransjer er sårbare, blant annet fordi automatisering koster mindre og det blir lettere for arbeidsgiver å kvitte seg med arbeidere. 

80 prosent av jobbene innenfor transport, lagring og logistikk er sårbare mot automatisering. I salgsbransjen er tallet 63 prosent. 

Det vanlige tallet på roboter i for eksempel Amazon-varehus i 2013 var 461. I dag er det 3200. 

– Disrupsjonen er i helt klart i sin barndom, sier hovedforfatter Wilkie. (Vilkår)

Det kommer til å eksplodere
Kjemifabrikken til Arkema Incer oversvømmet av orkanen Harvey, og har mistet elektrisiteten fra nødaggregatene. Dermed fungerer ikke kjøleanleggene for kjemikalier som blir ustabile når temperaturen stiger.
00:21
Publisert: