– Det er ikke nok å levere gode resultater, sier Nina Korfu-Pedersen.

Norske Korfu-Pedersen er finanskonsernet SEBs nye økonomidirektør og ble medlem av konsernledelsen i mai i år. Hun er likevel ikke fersk i de fornemme kontorene ved Kungsträdgården i Stockholm. Helt siden hun ble hentet hit fra Oslo og PA Consulting i 2010, har hun hatt en finger med i spillet i mer enn excelarkene i finansavdelingen i SEB.

– Jeg vil si at det å være for pliktoppfyllende kan bli en risiko for egen karriereutvikling. Du må levere godt, selvfølgelig, men du må også sette av en god del av tiden din til å skape relasjoner og gode nettverk, mener hun.

Må ta mulighetene

Den som vil stige i gradene må nemlig ikke bare mestre eget område, man må også forstå hele virksomheten, mener SEB-direktøren.

– Du kan ikke planlegge karrieren din fullt ut. Mulighetene kan komme fra kanter du ikke så for deg, og relasjonene dine kan åpne dører for deg. Du må sikre deg at ditt navn dukker opp når en stol blir ledig, sier Korfu-Pedersen.

Skal du opp og frem, må du være synlig, mener hun.

– Du må for all del ikke satse på å være pliktoppfyllende og vente på tur, det er en dårlig idé. Vær tydelig på at du vil, og ta mulighetene som byr seg.

Bør ha mentor

Hun har selv opplevd at det kan være lettere sagt enn gjort å ta sjansen.

– Da de ringte fra SEB, sa jeg umiddelbart nei, jeg hadde jo en jobb jeg var fornøyd med. Men så tenkte jeg meg om og ringte dem opp igjen. Man kan ikke planlegge timing, sier Korfu-Pedersen.

Som kvinnelig økonomidirektør for et stort finanskonsern er hun med i en ganske eksklusiv gruppe i Norden. Ifølge DNs gjennomgåelse har bare fem av de 20 største selskapene i Norge en kvinne med øverste ansvar for finans og økonomi.

Hun mener mange kvinner gjerne trenger et lite dytt før de våger å rekke opp hånden og si at de vil ha mer ansvar.

– Kvinner kan nok i større grad enn menn trenge en mentor, fra tidlig i karrieren. Jeg ber ofte om en mann, og det har vært til stor nytte for meg, sier hun.

– Samtaler med mentoren kan bidra til at kvinnen blir klar over hvilke kvaliteter og styrker hun har, og til at hun våger å se seg selv i roller med mer ansvar, mener Korfu-Pedersen.

Litt tøff må man gjerne være.

– Ta sjansen selv om du føler at du ikke er 100 prosent kompetent for rollen. Og så er det viktig å våge å feile. Feilsteg er ikke et nederlag, det er viktig læring, råder hun.

Blåser av fancy firmabil

Samtidig mener Korfu-Pedersen at det også er nødvendig at kvinner får hjelp til å bli bevisst på hva det innebærer å bli leder.

– En rolle som dette er krevende. Jeg må ha en veldig strukturert hverdag for kunne legge ned arbeidet som trengs, og fordi det er viktig for meg å tilbringe tid med sønnen min på fem år når jeg har fri, sier Korfu-Pedersen.

Nina Korfu- Pedersen flyttet til Stockholm da hun fikk jobb i SEB i 2010, og hun stortrives i den svenske hovedstaden.
Nina Korfu- Pedersen flyttet til Stockholm da hun fikk jobb i SEB i 2010, og hun stortrives i den svenske hovedstaden. (Foto: Fartein Rudjord)

Nettopp fordi det er så viktig for henne å bruke fritiden sin på mann og barn, setter hun også pris på andre typer frynsegoder enn de «vanlige».

– En stor og flott firmabil er ikke viktig for meg, det betyr mer å ha tilgang til en palett av støtte i hjemmet, en viss grad av fleksibilitet i arbeidstiden, helsetilbud og trening. Godene bør bidra til at både jobb og privatliv fungerer bra, og det tror jeg at både kvinner og yngre arbeidstagere ofte er mer opptatt av enn typiske statusgoder, sier Korfu-Pedersen.

– Men hvorfor skal man ville bli leder?

– Jeg stiller meg selv det spørsmålet, hele tiden, sier Korfu-Pedersen.

– Mange velger det bort fordi det krever mye tid og energi, og det har jeg stor respekt for. Det er viktig at du velger en jobb du brenner for, og for meg er det viktig at jeg identifiserer meg med bedriften og verdiene den står for. Jeg er ikke sjef bare for å være sjef, jeg er sjef i et selskap der jeg vil være, sier SEB-sjefen.

For henne er det sentralt at hun får jobbe med bærekraft og mangfold.

– Svaret på spørsmålet er at jeg tror veldig på det jeg driver med nå, det gir meg energi. Men det er hele tiden en trade off. Den dagen du ikke syns det er gøy lenger, må du våge å gjøre noe annet, sier hun.

Hun er også opptatt at kvinner skal være trygge på seg selv.

– Jeg er trygg på at jeg er valgt til rollen fordi jeg er den jeg er. Jeg kommer ikke til å endre meg for å ligne en mannlig kollega, sier Korfu-Pedersen. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Amerikas beste zinfandel
En delikat zinfandel høres ut som en av vinverdenes største motsigelser. Men den finnes, tro meg. Og den er ypperlig til grillmaten.
01:13
Publisert: