Tirsdag kveld griper regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd i oljestreiken. Det var energikrisen og den geopolitiske situasjonen med en krig i Europa som gjorde at regjeringen grep så raskt inn i konflikten.

– Det har vært en helt avgjørende faktor, og hovedbakgrunnen for at vi dessverre ikke hadde noe annet valg enn å gripe inn med tvungen lønnsnemd, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) til DN.

Arbeidstakerorganisasjonen Lederne tok fra midnatt natt til tirsdag ut 74 medlemmer i streik, noe som medførte at oljefeltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst ble stengt i første fase.

Det var NRK som først meldte om at streiken blir avblåst.

En varslet opptrapping kunne ført til at gassleveranser til Storbritannia ville stoppet opp allerede til helgen.

Uforsvarlig

Onsdag var det varslet en opptrapping av streiken med ytterligere 117 medlemmer. Videre var det varslet at streiken skulle trappes opp lørdag, slik at totalt 382 medlemmer hadde vært ute i streik til helgen.

Hvis opptrappingen hadde blitt et faktum, ville inntektstapet vært på 1,8 milliarder kroner daglig, ifølge et anslag fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass. Dette hadde også medført at over halvparten av Norges gasseksport ville falt bort.

Russlands invasjon av Ukraina har skapt store konsekvenser for energiforsyningen i Europa. Så streiken kom på toppen av et allerede presset energimarked. Dagen etter streiken ble en realitet, steg gassprisene i Europa seks prosent, til sitt høyeste nivå siden starten av mars.

Olje- og energidepartementet har varslet at streiken ville medført alvorlige nedganger i gassleveransene, som særlig ville rammet leveransene til Storbritannia og Tyskland, og andre deler av kontinentet.

Dermed vurderte regjeringen det som uforsvarlig å la gassproduksjonen stoppe opp i et så stort omfang som denne streiken de neste dagene anslås å medføre.

– Norge spiller en viktig rolle for energiforsyningen i Europa. Vi ble nødt til å legge vekt på at opptrappingen ved midnatt ville redusert gasseksporten til Europa med 14 prosent, og opptrappingen lørdag ville kuttet eksporten med 55 prosent. Det er dramatiske tall sett i lys av energisituasjonen i Europa, sier Persen.

- Aldri kjekt

Pedersen understreker imidertid at hun er lite fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten ble skjøvet over på regjeringen.

– Det er aldri kjekt å være nødt til å gripe inn.

– Hvor langt unna var partene da dere møttes?

– Begge parter opplyste om at de ikke så muligheter for noen annen løsning, sier statsråden.

Persen mener arbeidstakerne har reell streikerett, tross alt.

– Jo, det vil jeg si. Men vi er i en veldig spesiell situasjon i Europa og i verden med krig og en energiforsyningssituasjon som er svært presset. Norge har et viktig bidrag med å være en stabil leverandør av olje og gass, sier hun.

Stemte nei

Bakgrunnen for streiken var at medlemmene i Lederne stemte nei til meklingsresultatet i sokkeloppgjøret i en uravstemning torsdag i forrige uke. De to andre medlemsforbundene Industri Energi og Safe stemte ja.

Ifølge en pressemelding fra Arbeidsdepartementet har partene sagt at de nå vil avslutte streiken, slik at alle kan gå tilbake på jobb så snart som mulig.

– Vi kjenner på en skuffelse, selvfølgelig. Allerede før døgnet har gått, griper regjeringen inn. Men når det er sagt, har statsråden en god begrunnelse. Det er til å forstå, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne til NTB.

Lederne sier deres fremste mål med streiken var å bringe Norsk olje og gass på banen. Det var også bakgrunnen for den varslede hyppige opptrappingen.

– Det er ikke bare én part som har ansvaret i en slik arbeidskonflikt. Vi hadde håpet at de tok det inn over seg og kom oss i møte, men det gjorde de ikke. De ante nok hvor det bar og bare lente seg tilbake, sier forbundsleder Ingvartsen.

Norsk olje og gass er på sin side glad for at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd.

– Vi er fornøyd med at regjeringen forstår alvoret i situasjonen og tar grep for å opprettholde Norges gode omdømme som en pålitelig og stabil leverandør av naturgass til Europa, sier forhandlingsleder og direktør for arbeidsliv i Norsk olje og gass, Elisabeth Brattebø Fenne.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskaper: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS og Okea ASA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.