– Vi ser at dere sliter, og vi kommer med målrettede tiltak for å hjelpe dere, er statsminister Erna Solbergs beskjed til norsk næringsliv under fredagens pressekonferanse.

Statsminister Solberg og finansminister Jan Tore Sanner legger frem en rekke strakstiltak for å sørge for at norsk økonomi holder seg flytende gjennom krisetidene, og for å unngå oppsigelser og konkurser i norske bedrifter.

– Bare begynnelsen

De nye grepene er:

  • Utsatt frist for forskuddsskatten: Personlige næringsdrivende som skal betale første termin av forskuddsskatten 15. mars, får utsatt frist for innbetaling til 1. mai.
  • Permitteringsreglene endres: Perioden arbeidsgiver betaler kuttes fra 15 til to dager. Regjeringen tar med andre ord en større del av regningen.
  • Reglene for karensdager endret. Vanligvis er det tre karensdager mellom permitteringstiden og dagpengetiden, men de blir nå fjernet.
  • Tiltak mot flybransjen: Flypassasjeravgiften for flyvninger mellom 1. januar i år og 31. oktober, oppheves. Det samme gjøres samtlige lufthavnsavgifter til og med 30. juni 2020. Dette gir staten et provenytap på 1,6 milliarder.
  • Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet, gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene.
  • Økt bevilgning av skjønnsmidler til kommuner som har hatt større merutgifter i forbindelse med virusutbruddet.
  • Endring i pensjonsreglene slik at løpende alderspensjon ikke faller bort eller reduseres ved frivillig eller beordret tjeneste for helsepersonell i forbindelse med virusutbruddet.
  • Tiltak i helsevesenet for å håndtere den akutte situasjonen.

I alt legger regjeringen 6,5 milliarder kroner på bordet for de akutte tiltakene i regjeringens krisepakke.

– La meg understreke at selv om de prioriterte strakstiltakene vi legger frem i dag omfatter mange milliarder kroner, er det likevel bare begynnelsen, sier Solberg.

Oslo Børs har styrket seg fredag, og gått opp syv prosent totalt. Etter at tiltakspakken ble kjent, har oppgangen vært på to prosent.

Stortinget skal behandle tiltak

Fra før er det kjent at regjeringen vil utsette betaling av formuesskatt, og at bedrifter som går med underskudd kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.

Regjeringen varsler at den også vurderer midlertidig utsettelse av arbeidsgiveravgift. Som DN har omtalt, er dette et grep Arbeiderpartiet har krevd av regjeringen.

Tiltakene skal nå behandles som en proposisjon i Stortinget.

– Vi vil holde kontakt med partiene på Stortinget for nye grep for å få kontroll på den alvorlige situasjonen vi står i, sier statsministeren.

Flere grep kan komme

Strakstiltakene er del én av regjeringens plan. Del to handler om tiltak rettet direkte mot berørte bransjer, som reiseliv og flybransjen. Den siste delen går ut på mer generelle tiltak for å opprettholde aktiviteten i økonomien.

– Vi er allerede i gang med å forberede nye tiltak for neste fase, sier finansminister Sanner.

Regjeringen venter at noen vil gå konkurs, sier han, men presiserer at det gjør den også til vanlig.

750 smittet – flere vil dø

Folkehelseinstituttet kom i dag med oppdaterte tall over koronasmittede som viser at 750 nordmenn nå har fått viruset.

131 personer ble registrert torsdag, og en person har dødd.

– Det kommer dessverre til å bli flere. Det viser alvoret i situasjonen, sier Solberg under pressekonferansen.

Torsdag la regjeringen frem de mest inngripende tiltakene i norsk historie siden krigen. Barnehager, skoler, treningssentre, barer, restauranter er stengt de neste to ukene. Store kultur- og idrettsarrangement blir nå forbudt.

– Når vi bremser viruset, så bremser vi samtidig hele den norske økonomien, sier Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.