– Vi har hatt et godt og konstruktivt møte med hovedkontoret i Espresso House. Vi har snakket om HMS-arbeid, organisatoriske arbeidsbetingelser og opplever ledelsen som positive. Vi har fått stilt våre spørsmål for å prøve å komme til bunns i de faktiske forhold, sier Trine Hammer, nasjonal koordinator for overnatting- og serveringsbransjen i Arbeidstilsynet.

Onsdag møtte Arbeidstilsynet Espresso House på kafékjedens hovedkontor i Vika i Oslo sentrum. Bakgrunnen for møtet var avsløringer den siste uken, hvor tidligere ansatte i kafékjeden har fortalt om blant annet ubetalt overtid, ekstremt press, og en følelse av å være overvåket på jobb.

Møtet, som startet klokken 12 onsdag formiddag, skulle etter planen vare frem til klokken 14.00. Men det var ikke før nærmere 16.00 at Hammer og de to andre fra tilsynet kom ut døren igjen.

– Videre nå skal vi tilbake internt i tilsynet, og blir nødt til å gjøre en konkret vurdering for videre fremdrift, samt veien videre. Vi har fått en god redegjørelse og en god oversikt, sier Hammer.

«En pågående prosess»

På spørsmål om hva som konkret ble snakket om, svarer Hammer at hun ikke vil gå i detalj. Hun forsikrer om at det vil bli tatt en ny vurdering fra Arbeidstilsynets side, og sier en avgjørelse om veien videre vil bli tatt ut fra de opplysningene som tilsynet fikk onsdag.

Administrerende direktør i Espresso House Norge, Torodd Gøystdal, er også positiv til møtet med tilsynet, og sier de hadde en «full gjennomgang».

– Vi hadde et ønske om å møte Arbeidstilsynet når det stilles tvil om oss som arbeidsgiver. Da ønsker vi å ha en grundig gjennomgang av måten vi jobber på, både struktur, oppfølging av personale og så videre, sier han.

Gøystdal er klar på at Espresso House tar påstandene alvorlig, og at de gjennomgår hva som er fakta i sakene.

– Vi har hele veien vært opptatt av å sørge for at vi har en god arbeidsplass. Når det kommer så alvorlige påstander gjør vi både interne vurderinger på hvordan vi jobber videre og ser på hva vi har gjort. Det er en pågående prosess, sier han.

«Utbredt ukultur»

Det har stormet rundt Espresso House de siste ukene, etter at den svenske avisen Aftonbladet i en rekke artikler rettet søkelyset mot kritikkverdige forhold i kjedens drift i Sverige. Ikke lang tid etterpå kunne både DN og E24 melde om det tidligere ansatte i Espresso House i Norge beskriver som en «utbredt ukultur».

Til DN har blant annet Christiane Lundby fortalt om at hun en gang kastet opp på jobb, men ble nektet å dra hjem uten sykemelding fra legen.

Børge Bruteig, som var daglig leder på en Espresso House-kafé på Aker Brygge i Oslo, mener det blir drevet rovdrift på ansatte. Han beskriver hvordan han kunne jobbe over 200 timer i måneden.

Administrerende direktør Gøystdal har tidligere sagt at han synes det er både «leit og overraskende å høre historiene fra tidligere ansatte». Han har også fortalt at de har en god dialog med Arbeidstilsynet, som har hatt jevnlige besøk som ikke skulle indikere forholdene i dag slik de er blitt beskrevet gjennom mediene.

Arbeidstilsynet reagerte også kraftig på historiene. Hammer sa at dersom historiene som har kommet frem stemmer, representerer ikke et arbeidsliv vi ikke kan være bekjent ved.

Arbeidstilsynet hadde et internmøte onsdag i forrige uke, hvor de ønsket å legge en plan for veien videre. Der presiserte Hammer at de først må få oversikt over de faktiske forholdene før de vet hvor de skal gå videre.

Det var Espresso House selv som tok kontakt med Arbeidstilsynet for et møte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.