Det svenske arbeidsmiljøverket har fått i oppdrag fra regjeringen om å granske sikkerheten til ansatte ved app- og delingsbedrifter. Matleveringstjenesten Foodora er blant selskapene som skal gjennomgås. Det skriver Svenska Dagbladet, som viser til nettavisen Breakit, som først omtalte saken.

De rosa sykkelbudene er sterkt synlige i store norske byer, der de henter bestilt mat hos restauranter og kjører det ut til kunder.

Arbeidsmiljøverket skal granske hvordan jobbsikkerheten er ved slike nye former for å organisere arbeid. De ønsker å sikre at de som jobber innenfor delingsøkonomien har den samme beskyttelsen som arbeidstagere i mer tradisjonelle jobber.

De skal undersøke behovet for en oppdatering av regelverket tilpasset disse nye jobbene.

Utredningen skal være ferdig innen desember 2021.

Får blandet mottakelse

Philip Eide, Foodoras markedssjef i Norden, ønsker gjennomgangen av selskapet i Sverige velkommen.

– Vi synes det bare er positivt at arbeidsmiljøverket tar en titt på dette. Ettersom det er en ny bransje er det bra at den granskes og at man ser til at alle som jobber har det bra, sier Eide Svenska Dagblad.

Men ikke alle selskaper er like fornøyde med denne granskningen.

Svenske Yepstr, som kobler unge arbeidstagere med kunder som trenger eksempel barnevakt eller leksehjelp, er redd for å bli tvunget til å ta på seg et formelt arbeidsgiveransvar for alle som tar oppdrag via appen deres. Det vil gjøre det umulig å drive virksomheten videre, sier selskapets grunnlegger Jacob Rudbäck til Breakit.

Streikende sykkelbuder

Dette er ikke første gang det er fokus på arbeidsvilkårene i Foodora.

I fjor høst gikk Foodora-ansatte i Oslo ut i streik etter at selskapet og Fellesforbundet ikke klarte å bli enige om en tariffavtale. Striden handlet om uenighet om lønn, og at sykkelbudene og Fellesforbundet krevde kompensasjon for vedlikehold av sykkel, mobil og uniform som benyttes på jobb.

Det endte med at det ble signert tariffavtale, som alle landets sykkelbud drar fordeler av. Avtalen innebar en lønnsøkning på 5850 kroner i året og en kompensasjon for å holde klær og utstyr på 14.600 kroner, begge regnet ut fra en heltidsstilling. I tillegg kom et vintertillegg på 2500 kroner og en ansiennitetsstige. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.