– Dette er en unaturlig og surrealistisk situasjon for oss som elsker turister og hyttefolk, sier Roger Espeli, direktør i Geilogruppen og styreleder i Visit Geilo.

Han har jobbet i turistnæringen på Geilo i snart 28 år og har aldri opplevd noe lignende. Koronakrisen har truffet dramatisk næringen hans.

Geilogruppen som består av hotellene Vestlia Resort, Highland Lodge og Bardøyla Høyfjellshotell har nå permittert 220 ansatte.

Roger Espeli på Vestlia Resort
Roger Espeli på Vestlia Resort (Foto: Per Thrana)

– Vi er i en periode av året hvor solen står høyt opp på himmelen og det er masse snø. Men skisentre, butikker og hoteller er stengt. Som så mange andre steder i landet, er det helt stille her. Det er veldig mange som er blitt permittert, de har ikke en jobb å gå til og ingen mulighet til å tjene penger. Og vi som bedriftsledere må lide store tap, sier Espeli.

En normal marsmåned og frem mot påske er høysesongen for Geilo. Omtrent 2200 av Geilos innbyggere jobber innenfor turistnæringen, og 30 prosent av verdiskapingen i bygda er knyttet til turisme. I løpet av en uke er alt nå snudd på hodet – etter at regjeringen innførte hytteforbud og strenge smittevernsregler.

DN har sett på hvilke kommuner som har den høyeste andelen permitterte basert på antall dagpengesøknader til Nav.

Hyttekommunene topper statistikken, og aller øverst finner vi Hol, der Geilo ligger, og Trysil der 16 prosent av de sysselsatte har søkt om dagpenger.

4–500 permitterte i løpet av to uker i er små tall i den store, nasjonale sammenhengen, men utgjør en stor andel av de sysselsatte i disse kommunene. På landsbasis har rundt 185.000 personer søkt om dagpenger de siste to ukene.

– Det er dramatisk for hele landet, men nå sitter jeg i en turistkommune som skulle ha vært smekkfull akkurat i dag – det er sol og flott vær. Nå er det helt tomt, sier ordfører i Hol kommune, Petter Rukke (Ap).

Han har forståelse for tiltakene som er innført for å få kontroll på pandemien, men legger til at krisepakkene må kunne måle seg med ringvirkningene av tiltakene.

– Det er viktig at tiltakspakkene er tilpasset det store tapet innen reiseliv og annet næringsliv, sier han.

Dødt på hyttemarkedet

– Det er uvirkelig å se en så fin fjellbygd med så få mennesker på helg som denne, sier eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, Christian Haatuft, til DN.

Hyttemegler Christian Haatuft har stille dager på Geilo. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Hyttemegler Christian Haatuft har stille dager på Geilo. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. (Foto: Pål Harald Uthus)

Under en normale omstendigheter ville han hatt mellom ti og femten hyttevisninger på en helg som denne, nå håper han på én. Han er en av Norges mestselgende hyttemeglere. For ham og resten av Geilo har koronakrisen truffet spesielt hardt.

– Vi merker selvfølgelig at det legger en demper.

Ordførere og kommuneleger var fornøyde med hytteforbudet som ble innført av regjeringen tidligere denne uken. Forbudets formål er å sørge for at helsevesenet i landets aller minste kommuner ikke skal bli overbelastet. Hyttefolket måtte dermed hjem.

For fremtidige hyttekjøp er Haatuft mer positiv og tror at endrede reisevaner vil føre til at flere nordmenn velger den norske fjellheimen.

– Jeg er ikke bekymret, jeg tror vi kommer oss ut av dette. En svak krone og færre reiser til utlandet, kan føre til at flere velger å skaffe seg hytte, sier han.

Ingen normal påske i vente

De foreløpige restriksjonene fra regjeringen er på to uker. Hvorvidt disse skal forlenges, er per i dag usikkert. Dersom de fortsetter til over påske, kan det få store konsekvenser for mange i Geilo.

– Nå forholder vi oss til de foreløpige påleggene fra myndighetene som er frem til 27. mars. Det er bedre å ha det vondt i en kort periode enn en lang periode, sier Espeli som ikke ønsker å kommentere hva som vil skje dersom restriksjonene varer til over påske.

Men Espeli er klar på én ting.

– Reiselivet er nå avhengig av nødhjelp. Skisentre, hoteller, butikker og aktivitetsleverandører – alt lider, sier han.

Haatuft forteller at han går og tenker hvordan en påske uten turister vil være.

– Her oppe er det mange som vanligvis tjener penger i påsken for å komme seg gjennom sommeren. Hvis vi mister påsken, er det alvorlig. Akkurat nå er det ikke realistisk å tro at vi får en normal påske, sier han.