Det finnes noen som «bor på jobben», og så finnes det faktisk noen som bor på jobben. En del av gjengen i app-selskapet Gobi har det nemlig slik: De jobber i én etasje, og bor i etasjen over. Det fungerer supert, mener de selv.

– Vi skaper ikke bare et selskap, vi skaper også en vennegjeng. Det bidrar til at vi har en skikkelig motivert gjeng og har fått til mye på ganske kort tid, sier Kristoffer Lande (23).

Gobi-gründerne flyttet tilbake til Norge i fjor etter et år i Silicon Valley i USA. Nå er Gobi-house etablert over to etasjer i Frogner i Oslo, og herfra jobber i underkant av 30 medarbeidere med å etablere en plattform for sosial underholdning. Gobi har nå passert 100.000 brukere, og har både DNB, Statoil, DNV GL og Vålerenga som kunder.

Selskapet hentet nylig inn ti millioner kroner for å satse på produksjon av interaktiv tv, som skal publiseres i Gobi-appen.

Daglig leder Kristoffer Lande er også en av gründerne bak Gobi.
Daglig leder Kristoffer Lande er også en av gründerne bak Gobi. (Foto: Nicklas Knudsen)

«Interessant modell»

Oppstartsselskapet sparer selvfølgelig penger på husleie, men det er ikke det viktigste med å la medarbeiderne bo samme sted som de jobber, forteller Lande.

– Det at vi er så tett på hverandre, gjør at vi blir godt kjent og vet hvor vi har hverandre, sier Andreas Øgaard (24), en av Gobi-gründerne.

– Vi bruker ikke tid på å gå rundt grøten, og det gjør at vi får akselerert en del prosesser. Det er positivt i et oppstartsselskap, sier Lande.

Tor Haugnes, høyskolelektor ved Institutt for strategi og entreprenørskap på Handelshøyskolen BI, synes Gobi har valgt en interessant modell.

– De komprimerer læringskurven sin på en ganske genial måte, sier Haugnes.

Han tror flere kan ha godt utbytte av å utforske samme modell.

– Vi ser allerede i de mest levende miljøene i de mest innovative byene at folk søker sammen med andre som er opptatt av det samme som dem. Slik skapes det spennende prosesser og utvikling man kanskje ikke ville fått uten, sier Haugnes.

Tror flere søker sammen, men …

Administrerende direktør Anders Mjåset i gründerkollektivet Mesh ser at mange søker mot å jobbe i fleksible miljøer, sammen med folk som er interessert i det samme som en selv.

Mesh ble etablert i 2012, og har nå 700 kontormedlemmer og 40 oppstartsbedrifter i sine lokaler. Mjåset tror denne typen arbeidsfellesskap kommer til å bli mer og mer vanlig, men at å bo sammen – det er for de få.

– De fleste oppstartsselskaper må regne med å jobbe hardt en god stund, og jeg mener at de derfor må legge opp arbeidet på en bærekraftig måte. Det tror jeg ikke det er å både bo og jobbe sammen, sier Mjåset.

Haugnes tror heller ikke det er særlig bærekraftig å bo på jobben slik som Gobi-gjengen gjør.

– Dette er ikke noe man kan gjøre hele livet, men jeg tror vi kommer til å se flere eksperimenter med arbeidstid og -form i fremtiden, sier han.

Øgaard og Lande er også klare på at de nok ikke kommer til å bo og jobbe sammen for evig tid.

– Det er ikke for alle, men akkurat nå er det perfekt, sier Lande.

Kort fra idé til kollega

Lande forteller at det er et viktig poeng for dem at de får godt utbytte av den kreative flyten.

– Veien er kort fra man får en idé til at man får koblet på en kollega og få testet den ut. Jeg kan få en idé i dusjen, og minutter etter sitter vi foran pc-en og jobber med den, sier Lande.

Gobi drar også nytte av utradisjonelle arbeidsdagen.

– Hos oss er det ikke nødvendigvis åtte til 16 som er den beste tiden. Vi er oftere i sonen på kveldstid, sier Øgaard.

For Gobi-gjengen er det også en fordel å ikke bli minnet på hva som er den mer «normale» arbeidsdagen.

– Vi satt i et kontorfellesskap i Trondheim før, og der opplevde vi at det var tungt å sitte igjen når alle de andre gikk klokken fire, det ble tomt og stille og lysene skrudde seg av. Nå opplever vi at den beste kreative perioden gjerne er i fem-seks timer etter det som er vanlig arbeidstid for folk flest, sier Lande.

Mandagsmøte. Kristoffer Lande, Elias Bruholt, Andreas Øgaard og Jørgen Solheim diskuterer nye løsninger.
Mandagsmøte. Kristoffer Lande, Elias Bruholt, Andreas Øgaard og Jørgen Solheim diskuterer nye løsninger. (Foto: Nicklas Knudsen)

Finner de rette folkene

BI-professor Haugnes mener Gobi får validert kulturen sin og testet ut ansatte mye raskere enn hvis de hadde sittet sammen mandag til fredag fra klokken åtte til 16.

– Tradisjonelle firmaer bruker mye ressurser på å bygge opp innovative team, og selv med et langt bedre utgangspunkt enn Gobi mislykkes de ofte. Gobi bygger på sin side kulturen mens de går, og ved å legge opp til et så tett team, forsterker de effekten av personene som har ønsket å jobbe i nettopp dette teamet, sier Haugnes.

Ikke en jobb

Haugnes mener det gir stor arbeidslyst når man er i flyt, slik Gobi-gjengen er.

– De har ikke lenger kun en idé, men har utviklet et produkt med betalende kunder og et økende antall brukere. De får bekreftet at det de skaper har noe for seg, sier Haugnes.

Da går det fint å bo på jobben.

– Dette er ikke noe for den som er på jobb mest for å skrive timer, sier Haugnes.

Det er Øgaard og Lande enig i.

– Mange spør oss om det ikke blir for intenst, om vi ikke har behov for noe annet, for å kunne gå fra jobb. For oss gir det mer mening i å snu på det. Dette er ikke en jobb for oss. Vi holder på med det vi liker aller best. Da har vi ikke behov for noe avbrekk, sier Lande.

– Ser dere noen ulemper ved å bo på jobben?

– Nei, hvis jeg vil jobbe og de andre vil feste? foreslår Øgaard.

– Eller at når noen blir syke, kan fort hele bedriften bli satt ut av spill, sier Jørgen Solheim (26).

Andre mener at det kanskje er en liten ulempe at de må vaske, eller at noen må lage middag, men i bunn og grunn ser de ikke noen særlig ulempe ved det.

– Men det er klart … det er få som klarer å ha et forhold ved siden av Gobi, sier Lande.(Vilkår)

Gobi-gutta løper sammen opp trappene på Holmenkollen hver mandag. Det er Andreas Øgaard som tar ansvar for at gjengen driver med litt fysisk aktivitet. Her er Jørgen Solheim (fra venstre), Elias Bruholt, Petter Fredriksen, Stian Berge før trappeløpet.
Gobi-gutta løper sammen opp trappene på Holmenkollen hver mandag. Det er Andreas Øgaard som tar ansvar for at gjengen driver med litt fysisk aktivitet. Her er Jørgen Solheim (fra venstre), Elias Bruholt, Petter Fredriksen, Stian Berge før trappeløpet. (Foto: Nicklas Knudsen)
Slik blir du en vintersyklist
Arjan Boldingh (31) sykler hele året. Her er hans beste tips for vintersykling.
01:42 Min
Publisert: