Grete Brochmann fyrte av startskuddet for vårens debatt om innvandring og integrering da hun onsdag presenterte Brochmann-utvalgets analyse av langsiktige konsekvenser av høy innvandring. I mars skal regjeringen følge opp temaet i Perspektivmeldingen. 

– Det er alltid litt uforutsigbart hva som trigger de store kontroversene, sier Brochmann. Kontroversene startet allerede inne i hennes eget utvalg, men temperaturen vil hun ikke utbrodere. 

At rapporten vil være sentral i vårens samfunnsdebatt, mener hun er «veldig sannsynlig.»

– Både vår rapport og Perspektivmeldingen berører helt sentrale forhold i samfunnsdebatten. Jeg håper og tror at det blir en konstruktiv og saklig diskusjon – og jeg håper og tror at vår rapport bli et godt grunnlag, sier hun. 

– «Min uke»? Ja, det føles sånn – for meg, i alle fall, sier hun. 

– Hva har opptatt deg mest siste uke?

– Det sier litt seg selv. Det har vært 12 måneder med veldig omfattende arbeid på et vanskelig temaområde, så det er jo en utladning når man er ferdig og leverer. Før onsdag var det forberedelser til presentasjonen – etterpå fullt av intervjuer og foredrag. Det har vært veldig stor interesse – omtrent som forventet. Jeg har jo erfaring fra forrige utredning om innvandring i 2011, så jeg var forberedt. 

– Noe du gjerne skulle sett ugjort? 

– Ja, det er sikkert en hel del – men jeg tror det er like greit å ikke dvele ved det. 

– Hvem vil du sende en spesiell hilsen til?

– Jeg vil sende en hilsen til mine to døtre, som har heiet på dette arbeidet gjennom hele året. De er veldig interessert i tema jeg har jobbet med – de jobber begge faglig med tilgrensende områder – den ene studerer medisin, den andre studerer psykologi i København. De har alltid et kritisk, korrigerende, men oppbakkende blikk på det jeg gjør, og det er veldig nyttig. 

– Hva gjør du i helgen?

– Jeg skal på seminar på Lysebu, et styreseminar i Fritt Ord, der jeg er fersk styreleder. Der blir det god mat og hyggelige kolleger. 

– Favorittmåltidet du vil servere gode venner en lørdagskveld?

– Jeg er kjempegod til å lage kjøttkaker, så det blir kanskje det, kanskje med litt rotmos, og med god rødvin. Og tyttebærsyltetøy. Dessert? Nei, det tror jeg ikke ... Men kanskje en kake – ja, jeg må lage den selv. Hva med en liten sitronterte?

– Hva er det første du gyver løs på mandag morgen?

– Her bør jeg vel si Dagens Næringsliv. Det er også sant, om man føyer til Klassekampen og Aftenposten – det er disse vi får inn på kjøkkenbordet. Og jeg er veldig glad i papiraviser. Etterpå er det jobb, ja. Det blir en uke fylt med foredrag om utvalgsrapporten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.