Hans-Christian Gabrielsen døde tirsdag hjemme i sin bolig på Slemmestad, bare 53 år gammel. Gabrielsen ble funnet hjemme i sin egen seng, og han døde trolig av hjertesvikt, ifølge LO.

– Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datteren, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn og LO har mistet en ruvende leder, som hadde mange års virke foran seg, sier Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO, til FriFagbevegelse.

– Arbeiderpartiet har mistet en kjær partifelle og tillitsvalgt. Jeg sørger over tapet av en god venn og en av mine aller nærmeste i politikken. Vi kjenner dyp sorg over tapet av gode, blide, solide og lojale Hans-Christian, sier Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, til VG.

På LO-kongressen i 2017 der Hans Christian Gabrielsen ble valgt til leder, sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.
På LO-kongressen i 2017 der Hans Christian Gabrielsen ble valgt til leder, sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre. (Foto: Gunnar Lier)

Støre beskriver Gabrielsen som en bauta som levde og brente for solidaritet, rettferdighet og trygghet for arbeidsfolk. Han sier hans engasjement og innsats har vært utrettelig gjennom mange år.

Respektert motpart

Statsminister Erna Solberg minnes en politisk motstander som hun mener regjeringen hadde et godt samarbeid med.

– Hans Christian er jo en mann vi politisk ikke nødvendigvis var enig med, men det er jo en person som vi i regjeringen har samarbeidet mye med på mange ulike områder. En hyggelig fyr med mye humor, sier hun til NTB.

Solberg sier det var sjokkartet melding å få dødsbudskapet, og at hennes tanker går til hans nærmeste familie og medarbeidere.

– Noen ganger har vi vært politisk uenige, men jeg har opplevd også at han har vært opptatt av å sette de viktige fagpolitiske sakene på dagsordenen og vært en god samarbeidspartner og en tydelig motstander i politiske debatter, sier hun til NTB.

«Med Hans-Christian Gabrielsens død har LO mistet en stor leder, arbeiderbevegelsen mistet en bauta og jeg mistet en god venn», skriver Nato-sjef og tidligere Ap-statsminister Jens Stoltenberg på Facebook.

Han beskriver Gabrielsen som en mann med en mild fremtoning, men som sto alltid opp for det han trodde på, som aldri glemte hvor han kom fra, og visste alltid hvor han ville.

2017: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (1967–2021) likte seg godt bak trommene
DN ble med Hans-Christian Gabrielsen hjem til trommesettet.
01:46
Publisert:

Roses av arbeidsgiverne

Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted, satt i mange år på motsatt side av forhandlingsbordet for Gabrielsen som administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

På Twitter uttrykker hun respekt for en mann hun samarbeidet godt med.

Motpartene i Virke, hovedsammenslutningen for handels- og tjenestenæringen, beskriver Gabrielsen som real og dyktig.

– Det er med stor sorg vi har fått vite at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Han var en real og dyktig LO-leder, som var høyt respektert i partssamarbeidet. Han vil bli dypt savnet. Mine tanker går nå til hans familie og kolleger i LO, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Peggy Hessen Følsvik, LOs første nestleder, trekker frem Gabrielsens redelighet og engasjement.

– Hans-Christian var en avholdt leder som vil bli husket for sin redelighet og sitt dype engasjement for arbeidsfolk. Han var svært respektert og hadde stor tillit langt utover egne rekker. Hele LO-familien er i sorg, sier Følsvik.

Gabrielsen ble leder i LO på Kongressen i 2017. Han kom da opprinnelig fra Fellesforbundet og var nestleder i LO i fire år før han ble leder.

Fra Gabrielsens profil på LOs hjemmesider går det frem at han var medlem av Røyken kommunestyre for Arbeiderpartiet fra 1995 til 2003, og i den samme perioden var han leder av administrasjonsutvalget, og de to siste åra var han medlem av formannskapet. Han ble leder av Røyken Arbeiderparti fra 1999-2001, nestleder i Buskerud Arbeiderparti fra 2001. Han har vært medlem av landsstyret i Arbeiderpartiet og av partiets EU-utvalg. 2. nestleder i Fellesforbundet fra landsmøtet i 2003.

Gabrielsen var gift og han har en datter.

Hessen Følsvik ber om respekt for at familien ønsker ro i denne tiden.

Møter virkeligheten raskt

Peggy Hessen Følsvik (60) er første nestleder i LO. Det er ventet at hun nå blir konstituert som leder.

Den planlagte LO-kongressen i vår er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronapandemien. Det er derfor usikkert når en ny permanent leder blir valgt.

Følsvik sier at organisasjonen ennå ikke har rukket å ta stilling til når de skal få på plass en ny LO-leder. Det er ennå for tidlig å si hvem som skal lede organisasjonen videre, sier hun.

– I dag tenker vi først og fremst på familien hans, sier Følsvik.

Den første oppgaven for den nye konstituerte LO-lederen blir lønnsoppgjøret. LO og NHO skal om kort tid presentere sine krav. Det er ventet at denne prosessen vil fortsette uavhengig av Gabrielsens død.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.