Ifjor ble det totalt anmeldt trygdesvindel for 233 millioner kroner, og nær halvparten av disse 1166 sakene er svindel med dagpenger. Det viser fersk statistikk fra Nav

- Jeg er veldig glad for at Nav anmelder de som bevisst svindler til seg trygdeytelser, og at det som er utbetalt uberettiget blir betalt tilbake, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til Dagens Næringsliv. 

Sammenligner opplysninger fra arbeidstaker og arbeidsgiver

Flertallet av de anmeldte har jobbet uten å informere Nav.

A-ordningen, som kom i 2015, krever at arbeidsgivere leverer inntektsopplysninger for sine ansatte hver måned. Nav har tilgang til denne informasjonen og har avdekket rundt 60 prosent av sakene ved å sammenligne disse opplysningene med informasjon brukeren selv har gitt til Nav.

Nav bruker også  IP-adresser til å påvise trygdebedrageri.

– Velferdssystemet er et sikkerhetsnett for de som kommer i en vanskelig økonomisk situasjon. Det er alvorlig når noen velger å misbruke ordningene. Alle som mottar stønad fra Nav har plikt til å gi korrekt informasjon, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding. 

Samarbeider om svindelen 

Mange av de største svindelsakene Nav avdekker er arbeidsmarkedskriminalitet der noen har lurt til seg velferdsmidler for å redusere lønnskostader i bedriften. 

Ferske tall fra Nav viser at 126 personer ble anmeldt for slik kriminalitet ifjor, og de hadde tilsammen svindlet til seg 47,8 millioner kroner. I mange tilfeller har arbeidsgiver og arbeidstaker samarbeidet om svindelen, opplyser Nav.

En av de største sakene gjelder svindel av til sammen 1,4 millioner kroner der arbeidsgiver og arbeidstaker har samarbeidet for å få utbetalt sykepenger, dagpenger og foreldrepenger.

- Det er alvorlig når folk misbruker ordningene. Velferdsordningene våre er bygget på tillit, og det å tuske til seg urettmessig er alvorlig fordi man tar fra fellesskapets felles kasse, sier Hauglie.

Straffes med fengsel

Nav viser i pressemeldingen til at trygdesvindel straffes strengt. Høyesterett har uttalt at slik svindel over 1G, mer enn 90 000 kroner, normalt skal straffes med fengsel. NAV krever også alltid tilbake pengene.

Dagens Næringsliv avdekket i fjor høst at Nav i årevis har anklaget folk for å svindle dagpenger for feilaktig høye beløp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.