TVNorges nye storsatsing «Lost in Time» er i krise. Seertallene stuper fra en allerede dårlig start etter to sendinger på rad med tekniske problemer. Mandag ble det besluttet å ta programmet av skjermen til over påske for å rette feilene.
Men gründerne i The Future Group, som har utviklet teknologien bak programmet, har tjent millioner allerede før selskapet har fått reelle inntekter.
– Du får ikke folk til å jobbe gratis. Ta Snapchat for eksempel. Vi er i samme situasjon. Folk i et gründerselskap kan jobbe uten kompensasjon og ta risiko, men ikke jobbe gratis over tid, sier seriegründer og hovedeier Jens Petter Høili (56) på telefon fra Cannes, hvor han bistår tv-produksjonsselskapet Fremantle med å selge «Lost in Time» til tv-kanaler i utlandet.
Drømmer om milliardverdier
The Future Group ble stiftet i 2013 av Høili og Bård Anders Kasin (35). Ideen er å ta i bruk virtual- og augmented reality-teknologi for å lage konsepter som ifølge Høili skal «revolusjonere hvordan vi konsumerer tv i fremtiden». «Lost in Time» er det første programmet laget med selskapets teknologi, produsert i samarbeid med Fremantle.
Profilerte investorer som Johan H. Andresen, Kjell Inge Røkke og John Fredriksen har gått inn med til sammen 170 millioner kroner i The Future Group gjennom sine selskaper.
I 2015 hadde selskapet 150.000 kroner i inntekter og et driftsunderskudd på 28 millioner kroner. Året før tjente selskapet 0 kroner.
Store deler av underskuddet kommer som et resultat av at sentrale personer i selskapet har fakturert The Future Group millionbeløp gjennom sine personlige selskaper, går det frem av regnskapene.
Jens Petter Høili selv har fakturert selskapet 3,1 og 3,5 millioner kroner gjennom sitt holdingselskap de to første hele årene selskapet var i drift. Til sammen har de to grunnleggerne og to andre ledende personer i selskapet tatt ut 18,7 millioner på to år. Hvor mye som er tatt ut i 2016 er uvisst.
Finansavisen skrev for to uker siden at selskapet nå forsøker å hente ytterligere én milliard kroner fra investorer, hvor man argumenterer for en verdsettelse på mellom 3,3 og 5,5 milliarder kroner.
Aksjonærbråk i forrige gründerprosjekt
Samtidig som Høili fakturerte The Future Group, fakturerte han også sitt andre gründerprosjekt, Fairchance, for til sammen 9,3 millioner kroner mellom 2013 og 2016.
På tvers av The Future Group og Fairchance er det hentet ut nærmere 40 millioner fra nærstående aktører i årene 2013–2015.
Fairchance har i lang tid forsøkt å stable et nytt lotterikonsept på bena. Men selskapet har slitt med å vinne anbud og å få lotterikonsesjoner.
I 2013 solgte selskapet de norske rettighetene til lotterikonseptet til Røde Kors for 25 millioner kroner. Høili sier pengene som siden er tatt ut av selskapet, er lønn for mange års ulønnet arbeid. Han mener lønnen har vært på markedsmessige vilkår og legger til at han som største aksjonær personlig ville tjent mer om salgssummen ble utbetalt som utbytte.
– Vi er ikke perfekte. Vi gjør feil. Jeg beklager at Fairchance ikke har tatt av før. Det viktigste er å ikke gi seg. Og det gjør vi aldri. Så kunne vi sikkert vært flinkere til å informere, sier Høili.
DN er kjent med at flere aksjonærer i Fairchance har reagert på summene gründere og ledere er blitt bevilget.
– Det er blitt litt diskusjoner, jeg vil bruke det ordet, sier Høili.
En aksjonær reiste også sak mot selskapet hvor det til slutt ble inngått et forlik som innebar at aksjonæren ble løst ut av selskapet.
– Vi har taushetsplikt rundt avtalen, sier Høili.
Forsvarer summene
Høili sier først at alle pengene han har tatt ut av The Future Group er blitt investert tilbake i selskapet.
– Vi reinvesterte alt vi tok ut, til samme vilkår, sier han.
– Det får jeg ikke til å gå opp med holdingselskapets regnskaper.
– Nei, det må jeg innrømme. Jeg har ikke detaljene nå, sier Høili.
Han viser videre til sin finansdirektør Roar Skogvoll, som til DN opplyser at 70 prosent – 6,5 millioner kroner – av alt som ble utbetalt i 2015 ble reinvestert.
– Alt dette er godkjent av generalforsamlingen, sier Høili.
– Dere hadde som største aksjonærer rett til å godkjenne dette?
– Ja, men det er ikke sånn vi opererer. Vi skyter oss selv i foten om vi ikke retter oss etter reaksjoner fra aksjonærene.
– Du mener kompensasjonsnivået kan forsvares?
– Ja, det er forsvart av styre og generalforsamling. Vi er godt voksne mennesker. Vi kan ta jobb et annet sted og tjene mye mer.
– Du er styreleder fortsatt?
– Jo da, men vi må alltid ha konsensus i et styre.
Høili har også personlig lånt over tre millioner fra sitt eget holdingselskap – i strid med aksjeloven, ifølge selskapets regnskaper.
– Igjen, jeg er gründer og det går litt fort i svingene. Lånet det er gjort opp, sier Høili.
Lønn for arbeidet
Medgründer Bård Anders Kasin sier de 6,6 millionene han fakturerte The Future Group over to år er «ren godtgjørelse for arbeidet».
– Men det er viktig å få med seg at vi også investerte mye penger inn igjen i selskapet, sier han.
Kasin sier han ikke er blitt rik på The Future Group.
– Man jobber ikke gratis. Vi jobbet uten godtgjørelse en stund, men etter hvert som selskapet har bygd seg opp penger, så har man hatt normal lønn med tanke på rollen man har, sier han.
Finansdirektør Roar Skogvoll sier utbetalingene han har fått «er konsulenthonorarer for arbeid jeg gjorde for selskapet».
– Da dette arbeidet ble utført for Fairchance fantes det ikke kapital til å dekke honorarer. Det ble derfor nedlagt betydelig innsats uten betaling, med avtale om betaling dersom Fairchance fikk likviditet, sier Skogvoll.
Og fortsetter:
– Honorarene har vært styrebehandlet i begge selskapene og det er orientert om konsulentavtalene på de årlige generalforsamlingene, så styremedlemmene og aksjonærene har godkjent dette. Emisjonskursene viser at aksjonærverdiene har økt betydelig, skriver Skogvoll.
«Vi prøver å være litt unorske»
Høili mener selskapet har en unorsk tilnærming, om man sammenligner med andre oppstartselskaper.
– Kan vi sitte på Tjuvholmen spør noen. Men vi har gjort en deal som gjør at det er like billig som å sitte i Nydalen. Vi prøver å være litt unorske, og så blir vi sikkert kritisert for det. Målet vårt er å bygge et stort norsk selskap med mange ansatte. Jeg håper journalister er med og heier på gründere heller enn at man får en hammer i hodet, sier Høili.
«Vi er jo mer enn Lost in Time»
Den første runden med tekniske problemer skyldtes en feil hos leverandøren av spillserverne. Den andre tar The Future Group delvis på sin kappe.
– Vi presser grenser og lanserer en helt ny teknologi. Vi hadde ikke et urealistisk bilde av at dette skulle være en problem- og smertefri reise. Vi jobber med å løse opp i utfordringene. Det har vært en skikkelig tøff start for oss, sier Kasin.
– Kan det skremme unna investorer?
– Absolutt, men vi er jo mer enn «Lost in Time». Vi er en plattform. Og vi har flere prosjekter i pipelinen. Investorene våre er fullt klar over hva som ligger der.
– Vi hverken syner eller mener noe om tv-konseptet eller gründerne. Future Group er en investering på 20 mill av Akers samlede eiendeler på 43 milliarder, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker asa, hvor Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær.
Ferd Special Investments ønsker ikke å kommentere saken. Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra John Fredriksen-apparatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.