«Beklager, men du fikk ikke jobben denne gangen. Lykke til videre».

- Det tar en rekrutterer 20 sekunder å gi en dumpet jobbsøker et så enkelt svar. Mer er ikke nødvendig. Men dessverre ser vi at altfor mange fortvilte jobbsøkere aldri får en tilbakemelding i det hele tatt, sier eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som rekrutterer ledere og spesialister til oljeindustrien, samt skaper av «Det unike jobbsøkerkurset».

Han får full støtte av Robert Nash, som er partner i Horton, og Erik Spade, som er en av gründerne bak Webcruiter - et selskap som utvikler og selger nettbaserte rekrutteringsløsninger.

- Ifjor gikk 1,2 millioner søknader gjennom våre rekrutteringssystemer. Av disse er cirka 30 prosent fortsatt i en «ikke avsluttet prosess». Dette tyder på at svært mange jobbsøkere aldri fikk den tilbakemeldingen de burde ha hatt, sier Spade.

- Handler om respekt

- Vis god folkeskikk! Det handler om å ha respekt for jobbsøkerne, som legger ned mye tid og krefter i en cv og jobbsøknad og ofte befinner seg i en sårbar situasjon. I dag er det et betydelig forbedringspotensial på dette området, legger han til.

DN har vært i kontakt med en rekke arbeidsledige som har gått fra millionlønn til Nav-trygd etter å ha mistet jobben i oljebransjen. Alle forteller at de svært mange ganger ikke får tilbakemeldinger på jobber de søker på.

Les også: - Når du får nei, nei og nei - da er det lett å miste motet

Dette inntrykket har også Robert Nash og Erik Falk Hansen.

- Den energien en person legger ned i jobbsøkerprosessen er så altoppslukende. Da er det selvfølgelig frustrerende når man ikke hører noe som helst tilbake, sier Nash.

- Det er faktisk slik at du kan spørre en hvilken som helst jobbsøker der ute om deres negative erfaringer om rekrutteringsbransjen, og de vil alle si det samme: «De bryr seg ikke og vi hører aldri fra dem. De er flinke til å fortelle oss hvor mye tid og krefter vi må ofre med tanke på en søknad, men så gidder de ikke ta et par sekunder av sin egen tid til å gi tilbakmelding», sier Falk Hansen.

- Ingen unnskylding å gjemme seg bak

Han har inntrykk av at det er rekrutteringsbyråene som er «verstingene», også flere av de store kjente. Men Nash påpeker at også mange bedrifter dropper å gi svarbrev til de søkerne som ikke fikk jobben.

Enkelte bedrifter/rekrutteringsselskaper skriver til og med nederst i stillingsannonser at kun aktuelle kandidater vil få svar.

Dette er altfor dårlig, mener Nash, Falk Hansen og Spade.

- Selv om man får flere hundre eller flere tusen søkere til en stilling, er det ikke unnskyldning god nok å gjemme seg bak. Alle søkere bør få en tilbakemelding, sier Erik Falk Hansen.

- Det er ditt «employer brand» det handler om. Behandler du jobbsøkere dårlig, kan du være sikker på at det raskt vil spre seg, sier Erik Spade, sin er overrasket over at ledelsen i private og offentlige selskaper ikke har mer fokus på betydningen av gode rekrutteringsprosesser.

- Akkurat nå er arbeidsmarkedet arbeidsgivers marked, men dette kan fort snu seg. Og da er det viktig for bedriften eller rekrutteringsselskapet å ta vare på sitt gode rykte, sier Erik Falk Hansen.

Les også: Nedsyltet i gjeld

God pensjonsordning sto høyt på ønskelisten da Arash (32) var på jobbjakt. Altfor få tenker som ham.

Kristoffer (21) visste han hadde valgt et svinedyrt studieår i USA. Men dette hadde han neppe forutsett.

Se også: - Ikke farlig å gå arbeidsledig

- Ikke farlig å gå arbeidsledig
Hodejegernes beste råd til hva du bør gjøre - og ikke gjøre -når du er på jobbjakt.
04:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.