Jan Egil Melvik jobbet som forskningssjef da han 1. januar i år ble arbeidsledig fordi avdelingen han jobbet på i Oslo ble lagt ned.

- Det var helt klart en nedtur. For en med min arbeidsbakgrunn på min alder får gjerne høre at man enten er overkvalifisert eller at de ønsker en yngre og litt raskere medarbeider, sier Melvik, som blant annet har en doktorgrad på cv-en.

Men så fikk han rekrutteringshjelp fra uventet hold:

- Jeg kontaktet Nav for å få dagpenger, men så fikset de jobb til meg - omtrent umiddelbart. Det overrasket meg veldig, for jeg var ikke klar over at Nav har ansatt personale som også hjelper folk ut i arbeid, sier en storfornøyd Jan Egil Melvik.

Han mistet jobben 1. januar, men mottok etterlønn frem til han startet i ny stilling som produkssjonsjef i bioteknologiselskapet Diatec i Oslo.

- Ja, du kan si det var bra timing, sier han.

Stor økning i ledige ingeniører

Ved utgangen av juni var 85.400 personer registrert som helt ledige hos Nav. Arbeidsledigheten er dermed på 3,1 prosent.

Ledigheten økte med 2.400 personer fra juni til juli for de med ingeniør- og ikt-yrker. Det tilsvarer 60 prosent flere ledige enn for ett år siden.

- Søker du jobb på egenhånd som 58-åring og møter konkurranse, da kan det være veldig, veldig vanskelig, sier Terje Wist hos Nav Nordre Aker i Oslo til DN.

Det var han som «matchet» Jan Egil Melvik og Diatec.

- Nav satser nå mer og mer på å også bidra med rekruttering. Det tror jeg ikke mange er klar over. Vi gjør mye mer enn å hjelpe arbeidsledige med dagpenger, og det vil vi gjerne få frem, sier Wist.

Han forteller at Nav har inngått avtaler med en rekke firmaer på jakt etter arbeidskraft.

- Vi har en stor kandidatbase med arbeidsledige som vi kan koble til den rette arbeidsgiveren. Nav gjennomfører selv et førstegangsintervju med aktuelle kandidater og videreformidler så kontakt mellom søker og arbeidsgiver. Målet er å få stadig flere ut i jobb på denne måten, sier Terje Wist.

- Faller ofte mellom to stoler

Ifølge Wist er Melvik med sin alder og sine høye kvalifikasjoner ofte i en svært vanskelig posisjon. Han faller på en måte mellom to stoler:

- Mange arbeidsgivere er på jakt etter noe yngre kandidater, dessuten blir jobbsøkere som Melvik ofte avvist fordi de blir sett på som overkvalifiserte. For oss er det viktig å forklare arbeidsgivere at de må være mer åpne for å ansette folk som ham. Melvik har fortsatt mange gode år igjen i arbeidslivet, men alderen hans gir en begrensning, sier Terje Wist.

Daglig leder Bjørn Kirkaas Pedersen lot seg ikke skremme av verken Melviks alder eller tidligere erfaring. Tvert imot følte han seg kjempeheldig. Han syntes Jan Egil Melvik var en perfekt match med Diatec.

- Vi kontaktet Nav på slutten av fjoråret da vi trengte en laborant og endte opp med å ansette to av kandidatene de fant til oss. Vi ble så fornøyd med hjelpen at vi bestemte oss for å prøve Nav igjen da vi plutselig sto uten produkssjonssjef, forteller Kirkaas Pedersen.

De fikk først anbefalt en tidligere kollega av Melvik, men da dét ikke ble noe av, dukket Melviks navn opp.

- Han hørtes veldig interessant ut, men jeg lurte jo på om en så høyt utdannet mann kunne være interessert i en slik stilling. Men det var han! Jeg er overhodet ikke skeptisk til alderen hans. Jeg har nettopp fylt 59 år selv, og vet at jeg har mange år igjen. Dessverre opplever vi ofte at næringslivet er gjennomsyret av troen på at livet er over når man fyller 45, sier Bjørn Kirkaas Pedersen.

Vil ha miks av erfarne og yngre

Han mener Nav gjør en fremragende jobb med å koble bedrifter opp mot arbeidsledige. Selv sier han at Diatec har spart mye tid og penger på å bruke Nav som rekrutteringskanal.

- Alle kan ikke ansette bare unge arbeidstakere. Det trengs en fin miks av ansatte med lang erfaring og unge nyutdannede for å skape den rette dynamikken på en arbeidsplass, sier Kirkaas Pedersen.

Jan Egil Melvik er positivt overrasket over at det tok så kort tid å få en ny relevant jobb:

- Jeg ble selvfølgelig frustrert da jeg mistet jobben, for jeg regnet med at det ville ta tid og bli tungt å finne noe nytt. Jeg vurderte også muligheten for å etablere et eget firma, men det er jo ikke gjort i en fei. Men en som meg kunne gå arbeidsledig lenge, fryktet jeg. Heldigvis tok jeg feil, sier han.

- Jeg var forskningssjef før, nå er jeg produksjonssjef. Det er et litt ukjent felt, men en spennende utfordring for meg. Jeg er veldig glad for å være ute i arbeidslivet igjen.

Les også:

Advarer eldre mot bolig-overraskelse

30% over prisantydning: Kjøpte leiligheten usett

Se på DNtv: 30 kvm uten bad. Gjett prisen!

30 kvm uten bad. Gjett prisen!
Bad på deling med flere andre beboere la ingen demper på interessen da 30 kvadratmeter på Bislett ble solgt.
01:44
Publisert:

Se på DNtv: - Må bygge flere boliger raskere

- Må bygge flere boliger raskere
Regjeringen vil i den nye strategien fornye, forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser.
01:36
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.