– Først og fremst er jeg lei meg for og beklager at dette har skapt så mye oppmerksomhet, sier Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth.

Hun har i de siste dagene blitt bombardert med spørsmål om hennes selskaps ansettelse av Ferd-arving Katharina G. Andresen, Norges rikeste kvinne. Andresen fortalte om ansettelsen i et intervju med DN i forrige uke, og deretter kom det frem i E24 at jobben hun fikk ikke hadde blitt utlyst.

Andresen har ikke gjort noe feil i prosessen, understreker Traaseth, og sier at hun alltid henviser til hr når hun blir kontaktet om jobbmuligheter slik Andresen gjorde.

– Det er ikke en feil av meg, det er helt normal praksis, sier hun.

Traaseth ga sin uttalelse til pressen etter å ha vært på et toppmøte for kvinnelige gründere i Mathallen i Oslo. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sto for regien, og kjente navn som Emilie Stordalen og Isabelle Ringnes var til stede. Men det var Traaseth det fremmøtte kobbelet av journalister var ute etter. Hun har ikke uttalt seg om saken de siste dagene.

Onsdag kom det også frem at Andresen starter i jobben senere enn planlagt.

– Etter ønske fra Andresen er Innovasjon Norge og Andresen enige om at oppstart skal være mandag 2. juli 2018. Signert arbeidsavtale foreligger ikke på nåværende tidspunkt, opplyser kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand til DN. Det var Nettavisen som først omtalte forskyvningen.

Kunne skjedd med andre

Andresen kom i snakk med Traaseth om internships i Innovasjon Norge tidligere i år. Det er det ikke noe uvanlig med, ifølge toppsjefen.

– Hvilken som helst 23-åring som hadde møtt meg på hvilket som helst gründerarrangement og spurt meg om jobb i Innovasjon Norge ville fått samme svar som Katharina Andresen fikk, sier hun.

Da Andresen snart var ferdig med jobben i EY kontaktet hun Traaseth, hennes lederforbilde.

Traaseth avviser at hun har gjort noe galt i prosessen frem mot ansettelsen.

– Jeg forstår at det legges spekuleringer om hvorvidt jeg på en måte har nesten skrevet på en serviett om hun har fått jobb, men det stemmer ikke. Jeg må forholde meg til fakta og det som stemmer og kan ikke kommentere spekulasjoner, sier hun.

Nei til revurdering

Tillitsvalgte i selskapet har bedt om en revurdering av ansettelsen, men har fått nei.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand beklaget på tirsdag at Andresen ved en feil hadde blitt forespeilet ti måneders ansettelse i selskapet, som ikke er lov. Det er kun lov å gjennomføre administrative ansettelser, slik det ble gjort i Andresens tilfelle, om det er for en periode på seks måneder.

– Vi tar selvkritikk på at hun er forespeilet feil tidspunkt, vi hadde ikke utformet kontrakten engang, sier Traaseth.

Innovasjon Norge har ikke brutt loven, understreket Traaseth, men hun erkjenner samtidig at ansettelsen uten utlysning hadde problematiske sider.

– Det denne diskusjonen her har skapt, som jeg tror er viktig, det er prinsipielle diskusjoner rundt disse typer ansettelser. For selv om vi ikke har gjort noe ulovlig her, så ser vi at det er problematisk. Og derfor har mitt fokus vært internt med mine tillitsvalgte, sier hun og forklarer at selskapet skal endre praksis, som DN

På fredag skal Traaseth redegjøre for styret etter ønske fra styreleder Gunnar Bovim.

Katharina Andresen har ikke svart på DNs henvendelser etter at det ble kjent at jobben hennes ikke var utlyst. Ferd opplyser til DN at Katharina Andresen ikke ønsker å kommentere saken. (Vilkår)

– Vi har ikke gjort noe ulovlig
Anita Krohn Traaseth beklager ansettelsen av Katharina Andresen. – Vi har ikke gjort noe ulovlig, men vi er villige til å endre praksisen. Jeg forstår at det har blitt støy rundt ansettelsen.
04:18
Publisert: