De var på kollisjonskurs i pappapermdebatten. Men når det gjelder en ny form for familievennlig bonus, er likestillingsministeren og NHO-sjefen helt på linje.

– Dette er noe vi applauderer, sier Kristin Skogen Lund, sjef for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) – med 25.000 medlemsbedrifter.

Hun uttaler seg om babybonus, en ny type tiltak som forskningsinstituttet Simula har introdusert for sine 150 ansatte. Alle ansatte som får barn blir belønnet med 25.000 kroner i bonus. I tillegg får nybakte foreldre som jobber med doktorgrad fire måneders ekstra finansiering.

Forskerne Sigrid Møyner Hohle (med sønnen Edvard) og Marie Rognes (til høyre) får babybonus på 25.000 kroner hver. Sjefen deres i Simula, Marianne Aasen, vil lede en familievennlig bedrift og tiltrekke seg flere kvinner.
Forskerne Sigrid Møyner Hohle (med sønnen Edvard) og Marie Rognes (til høyre) får babybonus på 25.000 kroner hver. Sjefen deres i Simula, Marianne Aasen, vil lede en familievennlig bedrift og tiltrekke seg flere kvinner. (Foto: Mikaela Berg)

– Vi ønsker å gi et klart og tydelig signal til våre ansatte at vi synes det er bra at de får barn. Det er viktig for oss at de har det godt både på arbeidsplassen og hjemme, og vi vil at de skal vite at vi vil legge til rette for god balanse mellom jobb og familie, sa Simula-sjef Marianne Aasen til DN.

Kristin Skogen Lund i NHO mener babybonus er et steg i riktig retning for et mer likestilt arbeidsliv.

– I en tid hvor det er kamp om de gode hodene, ser vi at flere av våre medlemsbedrifter på ulike måter ønsker å legge til rette for at det skal gå an å kombinere arbeidsliv og familieliv for både mødre og fedre, sier hun.

Hun legger blant annet vekt på at Simula støtter egne doktorgradskandidater.

– Doktorgradsarbeid i kombinasjon med jobb og familieliv kan absolutt være krevende. Økonomisk støtte og ikke minst signaleffekten fra arbeidsgiver, kan være et godt bidrag til at flere gjennomfører slike løp, sier Skogen Lund.

«Til inspirasjon»

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) håper flere arbeidsgivere innfører babybonus.

– Det Simula gjør her, er svært positivt, og jeg håper det vil være til inspirasjon for flere arbeidsgivere. Det er svært viktig at arbeidsgivere legger til rette for at arbeidstagere kan kombinere omsorgen for små barn med et yrkesliv, sier Helleland.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hun tror også at tiltakene vil komme forskningsinstituttet som organisasjon til gode.

– At Simula innfører en økonomisk bonus til foreldre som tar ut foreldrepermisjon, gir et tydelig signal om at de støtter ansatte som får barn. Jeg tror at Simula vil tjene på dette på sikt, sier Helleland.

Sist Skogen Lund og Helleland uttalte seg om likestillingstiltak, var de på langt nær like enige. Barne- og likestillingsministeren skapte debatt da hun tidligere i år gikk løs på arbeidsgivere. Helleland mente at norske bedrifter ikke tilrettelegger godt nok for at menn skal ta mer pappaperm og sin del av ansvaret hjemme.

– Det skremmer meg at så mange arbeidsgivere fremstår som den største bremseklossen for et mer likestilt arbeidsliv, sa Helleland.

Skogen Lund ble provosert over Hellelands angrep på arbeidsgiverne, som hun mener er positivt innstilt til pappapermisjon.

– Jeg reagerer på at likestillingsministeren skjærer et helt arbeidsliv over en kam, svarte Skogen Lund.(Vilkår)

Fedre på Aker Brygge: Derfor tar vi ikke mer pappaperm
Menn som tjener over en million tar mindre pappapermisjon utover fedrekvoten enn menn som tjener mellom 250.000 og 1 million. Hvorfor er det slik? Les mer i lenken under.
03:22
Publisert: