I oktober mente halvparten at NHOs medlemmer at den økonomiske situasjonen var god. Så kom omikron og nye smitteverntiltak. Nå ser hver fjerde bedrift mørkt på tingenes tilstand, mot bare åtte prosent for to måneder siden.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, sier at tallene samlet sett ikke er så dårlige.

– Bare mye dårligere enn de var da vi spurte sist i oktober. Men for noen bransjer er de alvorlige.

Ifølge Dørum er de heller ikke så alvorlige som de kommer til å bli på grunn av kanselleringene og omsetningssvikten i kjølvannet av tiltakene 7. desember og i går, mandag.

– Varigheten på smitteverntiltakene vil avgjøre hvor store de makroøkonomiske utslagene blir.

Flere tusen permitteringsvarsler

Andelen bedrifter som frykter konkurs er mer enn doblet og reiselivet er hardest rammet. Ni av ti oppgir å ha opplevd kanselleringer den siste tiden. Hver tredje bedrift i næringen frykter konkurs.

Forrige uke fikk 5200 mennesker permitteringsvarsel, ifølge Nav. Hvert fjerde NHO-medlem sier at de vurderer det samme.

– Har regjeringen gjort nok?

– Regjeringen overtok like etter gjenåpningen 25. september. I oktober og november har situasjonen for bedriftene gjennomgående vært god, og stadig bedre. Behovet for tiltak har tilsvarende vært lite, sier Dørum.

Men nå roper han varsko.

– Det vil fortsatt være mulig å spise mat eller sove på hotell, men det vil innebære en katastrofal omsetningssvikt for kulturliv, overnatting og servering, og de som leverer tjenester til disse sektorene, luftfart inkludert.

Ikke bare dystert

Selv om det går trått i reiselivs- og serveringsbransjen, peker pilene oppover andre steder. Ifølge samme undersøkelse har over halvparten av NHOs medlemmer forsøkt å ansette de siste tre månedene. Fastlands-bnp er høyere enn den var før koronakrisen. Hele 25 prosent av NHOs medlemsbedrifter sier at de har tilbudt mer i lønn for å tiltrekke seg arbeidskraft.

Dørum tror imidlertid ikke det er lys i enden av tunnelen riktig ennå for de som sliter.

– Nei. Tiltakene er lansert for en periode på fire uker. Tidligere smittebølger har vart minst like lenge. Neste medlemsundersøkelse om en måned vil etter alle solemerker by på verre tall, sier han.

Hjemmekontoret truer

NHO har også spurt medlemmene om hjemmekontorsituasjonen. Svarene er ikke overdrevent positive, ifølge Dørum.

33 prosent frykter nå en ny runde med hjemmekontor. Halvparten er redd det vil gå ut over produktiviteten. Enda flere frykter det vil føre til redusert trivsel og motivasjon.

Undersøkelsen var gjort før regjeringen på mandagens pressekonferanse ga beskjed om at alle som kan ha hjemmekontor skal ha hjemmekontor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.