For gründer Kristin Lorange i badstubåt-selskapet Kok, selskapet som hadde 23.000 gjester på flytende badstubåter i Oslofjorden i fjor, er det vanskelig å vite hvordan tiltakene regjeringen så langt har lagt frem, vil hjelpe selskapet som måtte stenge på timen, onsdag 12. mars klokken 18.
– De pakkene som lanseres fremstår som et lite plaster på et kjempestort sår. Et av problemene er at det fortsatt vil ta tid til detaljene er klare. Det andre er at mye av det som tilbys er lån. Det er litt kunstig åndedrett. Vi blir satt mange år tilbake, for det skal jo nedbetales igjen, sier Lorange.
Hun har permittert de fire ansatte i KOK, som jobbet for fullt med å lansere et nytt franchisekonsept for badstubåtene. I tillegg har badstumesterne, som betjener båtene som ligger like ved Operaen i Oslo, måttet registrere seg hos Nav. Lorange er glad for at permitteringsreglene ble endret til det bedre, men det aller beste ville vært om de ansatte i administrasjonen kunne fortsatt å jobbe med å legge planer for selskapet fremover.
– Vi har store ambisjoner og et skalerbart produkt. Vi hadde akkurat plassert ut båter i Sandvika og på Hamar og klare planer for å lage en franchisekjede med båter i Trondheim, Stavanger og Tromsø. Det vi trenger er ikke folk i permisjon, men støtte til lønn til de folka som kunne jobbet med hvordan selskapet kunne utvikles etter at krisen er over, sier Lorange.
Fem mrd. til vekstselskaper
Næringsminister Iselin Nybø (V) lanserte fredag en rekke nye tiltak som skal hjelpe gründer- og oppstartsselskaper, som Kok.
– Det handler om nye arbeidsplasser og gode ideer. I den kritiske situasjonen vi er i, må vi holde på dette, så vi har et levende miljø når koronakrisen er over, sa Nybø til DN.
Dette er tiltakene:
- Tilskudd til unge vekstbedrifter på 2,5 mrd. kroner
- Innovasjonslån – økt låneramme med 1,6 mrd. kroner, til 3 mrd. kroner
- Rentestøttefond – 300 millioner kroner
- Tilskudd til private innovasjonsmiljøer – 50 millioner kroner
- Næringsrettet forskning – 250 millioner kroner
- Kapital til fonds- og matchinginvesteringer – 1 mrd. kroner
Kristin Lorange klarer ikke å oppvise særlig entusiasme. Hun håper det er mulig for KOK å søke på noen av disse ordningene, men hun er redd det tar for lang tid å få alt avklart.
– Det virker som regjeringen drar bena etter seg, sier hun.
– For oss uten inntekter er tiden knapp, legger hun til.
I tillegg lovet finansminister Jan Tore Sanner (H) fredag at det skulle komme på plass en kompensasjonsordning for bedrifter som har mistet omsetning fordi de er blitt tvunget til å stenge eller som har opplevd sterk nedgang i omsetningen som en konsekvens av smitteverntiltakene. Detaljene i denne ordningen kommer imidlertid ikke før neste fredag.
– Vi har ikke så store faste kostnader utover lønn. Det vi trenger er støtte til å beholde de flinke folka våre og til å betale renter. Ressursene vi har er mennesker, de kan vi jo ikke pantsette, sier Lorange.
Folkefinansiert
Utover et oppstartslån i DNB har KOK kun finansiering gjennom folkefinansieringsplattformen Monner, hvor privatpersoner gir små og store lån til gründerselskaper. Lorange skulle ønske folkefinansieringselskapene også kunne få statsgaranti for lånene de gir, slik de vanlige bankene får gjennom forrige ukes tiltakspakke. Da la regjeringen 50 milliarder kroner i garanti på lån til små og mellomstore bedrifter. Ifølge finansminister Jan Tore Sanner betyr det at regjeringen garanterer for ni av ti lånekroner som bankene låner ut til selskapene.
– Folkefinansiering er bra for små bedrifter som ikke oppfyller de strenge kravene til sikkerhet når de ber om lån i vanlige banker, sier Lorange.
For å forsøke å holde selskapet flytende har Lorange arrangert en kronerulling på nettstedet bidra.no. Der kan privatpersoner kjøpe gavekort på badstubåten til bruk når situasjonen normaliserer seg.
– Vi har en god del allerede og de fleste gir uten å be om gavekort også. Det er rørende, sier Lorange.
Da hun etablerte KOK gikk hun fra 12 år som pilot til å ta opp et stort lån på leiligheten for å tjene penger på kombinasjonen kaldt vann og varm badstu.
– Vi har stor tro på konseptet, så det jeg gjøre nå er legge opp en god strategi for å komme oss igjennom dette på best mulig måte, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.