– Dette er et veldig fint sted å ta med barna, sier Yasin Mercan som har tatt med seg datteren sin Hilal og nevøene Emir og Yusuf på Leos lekeland.

– Vi har vært her fire ganger, smiler tiåringen Emir Mercan og fortsetter:

– Det beste er at man kan leke her, men man blir også litt sliten hvis man løper mye.

Den 17. juni åpnet Leos lekeland igjen etter over tre måneder med stengte dører. På tross av koronatiltak som begrenser kapasiteten, er flere glad for å kunne besøke lekelandet igjen.

– Det er et fint sted å aktivisere barna, kanskje spesielt nå som det er vanskelig å feriere, sier Mercan.

Stengt i 102 dager

I 2019 omsatte Leos lekeland for 130 millioner kroner, tre prosent mer enn året før. Så kom korona og stakk kjepper i hjulene for moroa. Alle lekeland måtte stenges og ifølge selskapets årsberetning har effekten av dette vært «betydelig».

– Vi holdt alle sentrene stengt i 102 dager og hadde null inntekt i nesten tre måneder. Det vil påvirke enhver virksomhet, sier Anders Forssten som er markedssjef i Leos lekeland.

Forssten opplyser at leieutgiftene ligger på 40 millioner kroner hvert år i Norge og dermed utgjør deres største utgiftspost. Han forteller at flere ansatte ble permittert, i Norge gjaldt det 45 ansatte. Tross koronakrisen og dens betydelige konsekvenser, har Leos lekeland planer om fortsatt drift.

– Med hjelp fra bankfinansiering og innskudd fra eierne, skal vi klare oss, sier Forssten.

Medvind i 2019

Det svenskeide selskapet oppdriver ni lekelandsentere i Norge, og ble startet av de tidligere svenske ishockeyspillerne Joakim Gunler og Jonas Rönnqvist. Sammen med private equity-selskapet Litorina eier de Leos lekeland.

Yusuf, Hilal, Emir prøver syklene på Leos Lekeland mens Yasin (stående) hjelper datteren sin.
Yusuf, Hilal, Emir prøver syklene på Leos Lekeland mens Yasin (stående) hjelper datteren sin. (Foto: Javad Parsa)

I 2018 gikk selskapet på en bom, med en nedgang i driftsresultatet på 65 prosent. Men værforholdene i 2019 skulle blåse vind i seilene for lekelandet.

– Grunnen til at vi gjorde det bedre i 2019 skyldes været. 2018 var en rekordvarm sommer, og vi er avhengig av regn og milde temperaturer, sier Forssten.

Årsresultatet endte på 5,8 millioner kroner og resultat før skatt ble 7,5 millioner.

50 prosent mindre omsetning

Alle sentrene er nå åpnet igjen, men koronarestriksjoner følger med.

Anders Forssten forteller at besøket gikk dårlig den første uken etter at sentret åpnet den 17. juni, men at det nå begynner å hente seg inn igjen. De ulike sentrene kan kun ta imot 200 gjester og alle besøkende må booke time via internett slik at de har kontroll på antall besøkende.

Forssten synes det er hyggelig å se at familier besøker lekelandet igjen, likevel vil koronarestriksjonene ha innvirkning på omsetningen.

– Vi belager oss på 50 prosent mindre omsetning denne sommeren sammenlignet med i fjor. Vanligvis kan vi ta inn mellom 600 og 700 gjester, og det påvirker oss at vi nå bare kan ta imot 200. Vi satser på at det vil ta seg opp til høsten, men det kommer an på hvilke restriksjoner vi må forholde oss til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.