Over 310.000 ansatte i Norge er nå permitterte og har søkt om dagpenger.

Selskapet som topper Navs liste over selskapet som har varslet flest permitteringer er det mindre kjente selskapet Pedagogisk vikarsentral som leier ut vikarer til skoler og barnehager.

Etter at skolesektoren ble lammet av nærmest full «lock down», ble 3600 ansatte i Pedagogisk vikarsentral permitterte.

– Slik situasjonen er i skoler og barnehager, er det ikke behov for utleide medarbeidere. Vi har igjen noen ansatte på enkelte oppdrag, sier Ørjan Dypaune som er daglig leder i Pedagogisk vikarsentral.

Bemanningsselskapet med hovedkontor i Bergen leverer personell til både barnehage og grunnskole og til høyskole og til universiteter.

Både assistenter, fagarbeidere, lærere og studenter under utdannelse er rammet av permitteringene.

Dypaune påpeker at det ikke er noen ønskesituasjon bemanningsselskapet nå står i, men at permitteringene er eneste mulighet hvis de skal komme tilbake til normalen.

– Selv om vi har mange permitterte, er vår intensjon å komme tilbake i normal drift så snart myndighetene har kontroll på smitten. Vi er selvfølgelig spent på hvor lenge dette varer.

Pedagogisk vikarsentral tildeles kontrakter på anbud og har ti avdelinger rundt om i Norge.

– De permitterte er blitt forsikret om at de ikke vil bli oppsagt, og at vi trenger alle når vi er tilbake i normal drift. Vi er likevel utålmodig på å komme i gang igjen så snart det er forsvarlig, sier Dypaune.

Det er ennå ikke klart om de strenge koronatiltakene, som stengte skoler, blir lempet på etter påske eller om de blir forlenget.

Permitteringene gjør at Pedagogisk vikarsentral har fått redusert sin største kostnad, nemlig personalkostnadene, til et minimum.

I 2018 omsatte selskapet for 270 millioner kroner og satt igjen med et resultat før skatt på 6 millioner kroner.

– Det er ingen grunn til at vi skal bukke under. Vi er en del av en større gruppe, og ingen skal være bekymret for likviditet og egenkapital.

Flere bransjer på topplisten

På topplisten over selskapene som har varslet flest permitteringer er flere bransjer representert, med alt fra oljeservice, flybransjen, treningssenter og handel.

Fra før er det kjent at store konsern som Stordalens hotellimperium Nordic Choice, SAS, Norwegian og Varner har gått til massepermitteringer.

Oversikten viser vel å merke enkeltselskaper som har varslet om permitteringer, og ikke komplette konsernstrukturer. Flere av de store konsernene har ansatte fordelt i flere selskaper.

Sårbar bemanningsbransje

Pedagogisk vikarsentral er en spesialisert del av det hurtigvoksende bemanningskonsernet Eterni Gruppen som i fjor hadde nærmere en milliard kroner i omsetning.

Konsernet for øvrig har varslet permitteringer av nærmere 400 personer i tillegg til de utleide i Pedagogisk vikarsentral.

Bemanningsbransjen var tidlig hardt rammet av koronakrisen, før mange andre store bransjer også ble stengt ned.

Rune Myrseth, som er toppsjef og gründer av Eterni, er godt vant til at det svinger.

– Bemanningsbransjen er den første som ryker ut når det nedbemannes og de første som hentes inn igjen når det snur igjen.

Myrseth tror bransjen får en viktig rolle når hjulene skal dras i gang igjen.

– Bemanningsbransjen har et ufortjent dårlig rykte. Slik situasjonen er i Norge nå, trenger vi nå fleksibilitet mer enn noen gang. Vi skaffer arbeidskraft der det trengs.

Han opplever at bransjer som bygg og anlegg samt matproduksjon i langt mindre grad har vært rammet av krisen.

Om regjeringens krisepakker sier han:

– Ikke alle kan få dekket alt når vi er i en krisesituasjon. Alle bedrifter må ta sin del av dugnaden, sier Myrseth.

Private equity-fondet Herkules eier nå over 50 prosent av aksjene i Eterni etter et oppkjøp i 2018.

– Med solide eiere har vi en klar plan for hvordan vi skal komme gjennom dette og trygge arbeidsplassene både til de utleide og administrasjonen, sier Eterni-gründeren som fortsatt eier ni prosent av aksjene i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.