– Foredrag om arbeidsglede og motivasjon er som brød og ost. De er alltid aktuelle, sier Karl Resare som er ansvarlig for den norske delen av foredragsformidleren Talerforum.

Selv om denne typen tema er klassikere som etterspørres jevnt og trutt, er de likevel kanskje ekstra aktuelle nå om høsten, mener han.

– Vi går mot mørkere og kaldere tider og trenger kanskje litt oppmuntring og inspirasjon. Med foredrag på slike tema, ønsker nok virksomhetene å gi de ansatte en vitamininnsprøytning, sier Resare.

Sosiale medier og roboter

Videre mener han at trenden med å få foredragsholdere som kan snakke om digitalisering og fremtidsspørsmål, fortsetter.

– Foredrag der man kommer med kvalifiserte gjetninger om hvordan fremtiden blir, er svært populært.

Også Nils Apeland, toastmaster hos talerlisten.no, kjenner seg igjen i dette. Et økende antall av foredragene de selger handler om fremtiden og hvordan den kan se ut.

– Etterspørselen etter digitaliseringsforedrag har økt veldig i det siste, sier Nils Apeland.
– Etterspørselen etter digitaliseringsforedrag har økt veldig i det siste, sier Nils Apeland. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Digitalisering som overordnet tema er en gjenganger. Under det ligger alt fra foredrag om sosiale medier, kunstig intelligens og roboter i arbeidslivet, hvordan disse vil påvirke jobbmarkedet, når robotene kommer og tar over jobber og hvordan man kan bruke denne nye digitale teknologien positivt, sier han.

Apeland forteller også at tema knyttet til endring og effektivisering er mye etterspurt hos dem, blant annet foredrag hvor man kan få konkrete innspill til hvordan en organisasjon, de ansatte og ledelsen kan takle og trives med endringer.

– Vi lever i en tid der det skjer store endringer i norske virksomheter. Men mange er i bunn og grunn skeptiske til endringer, noe virksomheter som kontakter oss ønsker å ta tak i. Mange ønsker seg foredrag som går på arbeidsglede og mestringsteknikker når endringer skjer. Men når det er sagt, etterspørselen etter digitaliseringsforedrag har økt veldig i det siste, sier Apeland.

Unge kvinner populært

Han har også merket seg en annen viktig trend, nemlig at det i økende grad stilles krav til hvem som holder foredrag. Det samme opplever Resare i Talerforum. Før kunne en konferanse bestå av for eksempel seks foredrag, der alle ble utført av middelaldrende gubber. Nå er dette helt utenkelig.

Cilia Indahl er bærekraftsdirektør i Aker Biomarine og en populær foredragsholder.
Cilia Indahl er bærekraftsdirektør i Aker Biomarine og en populær foredragsholder. (Foto: Erik Digman)

– Det holder ikke at en konferanse kun har mannlige foredragsholdere. Virksomhetene vil ha variasjon i både kjønn og alder, og sånn sett er nok middelaldrende menn det minst attraktive. Er du ung kvinnelig foredragsholder, derimot, ligger jorden for dine føtter, sier Resare.

To populære foredragsholder hos talerlisten.no, er Cilia Indahl og Isabelle Ringnes.

– Hovedgrunnen er selvsagt at de er faglig dyktige, møter godt forberedt og har sterk formidlingsevne. Noen ganger teller det i tillegg positivt at de er unge og kvinner, sier Apeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.