– Vi har ikke klart å komme til enighet med NHO i forhandlingene. Vi har derfor meldt plassoppsigelse for alle våre medlemmer som er omfattet av disse forhandlingene fra forbundene Parat, Negotia, YTF, Delta og SAFE, sier sjefen for YS Privat Vegar Einan i en pressemelding.

Både YS og LO forhandler med NHO.

– Det er skuffende at NHO ikke ville komme norske arbeidstagere i møte, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Dessverre har vi ikke klart å komme til enighet i forhandlingene. Lønnskravene fra LO var for høye. Neste steg er derfor bistand fra riksmegler, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid i en melding.

1. april

Partene går dermed til Riksmekleren, og partene har frist på å nå en løsning ved midnatt natt til 1. april.

– Vi er inne i en konjunkturoppgang, sysselsettingen øker, og arbeidsledigheten har sunket. Samtidig har den gjennomsnittlige reallønnen så å si ligget stille de siste fem årene. Derfor er det i år rom for at arbeidstagerne får en større del av verdiskapingen, sier YS Privat-lederen.

Hans organisasjonen krevde «betydelig» reallønnsvekst, og tillegg til lavtlønte.

LO har varslet streik for rundt 163.000 medlemmer i privat sektor.

– Etter flere år med svært lav reallønnsvekst har våre medlemmer hatt forventninger om et oppgjør som merkes på lommeboken. Spesielt viktig for oss har det vært å løfte de lavest lønnede, som er blitt hengende etter over tid, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Han legger til:

– LOs medlemmer har tatt ansvar i en utfordrende situasjon for norske bedrifter. Nå går det bedre i norsk økonomi, og da er det arbeidstagernes tur. Det var NHO ikke villige til å innfri på.

– Vi har fortsatt stor tro på at vi vil komme til enighet. Ingen av partene ønsker en streik, sier NHO-Almlid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos unnskyld på Twitter
01:17
Publisert: