Ansatte fordelt på rundt 750 bedrifter i bransjer som hotell, bryggeri og transport vil gå ut i streik mandag morgen, om NHO ikke blir enig med arbeidstagerorganisasjonene LO og YS.

Det er første gang siden 2013 at det megles i et mellomoppgjør. Nå er det opp til riksmegler Mats Wilhelm Ruland å finne kompromisset som fører til at man unngår den første streiken i et mellomoppgjør siden annen verdenskrig.

I så fall vil 23.000 LO-medlemmer og 1600 YS-medlemmer ansatt i NHO-bedrifter gå ut i streik 1. april klokken 06. NHO forhandler både med LO og YS hos riksmegleren.

Megling

Torsdag 14. mars kunngjorde LO og NHO at de ikke klarte å bli enige om årets lønnsoppgjør, og onsdag ble det klart at den frivillige meglingen heller ikke førte frem.

Lørdag forhandlet partene i fem timer hos riksmegleren, og søndag møttes partene på nytt.

– Vi skal bidra til at partene blir enige og finner den gode løsningen på økonomien. Men det er partenes ansvar å bli enige. Av erfaring gjør de ofte det, sier riksmegler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

Lavlønnstillegg er hard nøtt

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør der partene bare forhandler om lønn.

Partene har begge håp om løsning. Men da det ble brudd i forhandlingene 14. mars, slo NHO-sjef Ole Erik Almlid fast at LOs lønnskrav er for høye.

Arbeidstagerne vil ha reallønnsvekst etter å ha bidratt med moderate lønnsoppgjør de siste årene, samt et ekstra løft for de lavtlønte som de mener er blitt hengende etter. Ifølge FriFagbevegelse kan det siste bli en hard nøtt å knekke. Den nøyaktige størrelsen på LOs lønnskrav er ikke kjent.

Arbeidsgiverne ser på sin side med bekymring mot det internasjonale markedet, og mener norske bedrifter må være styrket i konkurransen med utenlandske bedrifter etter årets lønnsoppgjør.

Sistnevnte mener NHO det er mulig å kombinere med reallønnsvekst. Partene strides om hvor stor denne veksten skal være.

Lønnskrav

I forkant av meglingen har partene sagt at de er forberedt på lange dragkamper i Riksmeklerens kontorer. Men både LO og NHO har vært ordknappe etter bruddet, og dermed er det ingen bortsett fra dem som sitter i forhandlingsrommet som vet hvor stor avstanden i realiteten er.

Blir ikke partene enige er det LO-medlemmer i bedrifter som Statkraft, Mills, Ringnes, Nikita Hair, Scandic Hotels, PostNord, Bring, Telenor, Canal Digital, Aker Solutions, Rema og Coca-Cola blant dem som blir tatt ut i første streikerunde, ifølge en LO-oversikt.

Fra YS' side er Parat-medlemmer i Adresseavisen og Aller Media blant dem som er tatt ut i første streikeuttak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.