Det ble skapt 4,8 millioner nye jobber i USA i juni. Det viser ferske tall torsdag fra Det amerikanske arbeidsdepartementets statistikkfløy, Bureau of Labour Statistics.

På forhånd var det ventet at det ville bli skapt 3,23 millioner nye jobber i USA, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Fortsatt langt opp

Dette er andre måneden med kraftig oppgang i sysselsettingstallene, men det er fortsatt langt opp til et normalt nivå. I april måned alene forsvant det 20 millioner jobber som følge av koronakrisen og tiltakene som er blitt satt til verks av landets delstater. Krisen blåste i løpet av mars og april bort alle de nye jobbene som hadde blitt skapt siden finanskrisen.

Landet har gradvis åpnet opp igjen, men det blir nærmest daglig meldt om en stadig mer prekær koronasituasjon i USA.

Tirsdag ble det registrert 44.000 nye koronatilfeller i landet, den nest sterkeste økningen på én dag. Dermed har USA nå nådd over 2,6 millioner smittetilfeller.

Enkelte delstater har reversert eller satt gjenåpning av samfunnet på vent som følge av ny økning i antall smittetilfeller. Tallene for arbeidsmarkedsrapporten blir i stor grad hentet inn i midten av måneden, og vil derfor ikke reflektere den seneste utviklingen fullt ut, ifølge Wall Street Journal.

Arbeidsledigheten også bedre enn ventet

Arbeidsledigheten i juni var på 11,1 prosent, langt bedre enn 12,5 prosent som var ventet på forhånd, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Samtidig ble tallene for mai revidert opp til 2,699 millioner nye sysselsatte, fra tidligere 2,509 millioner.

Også kronekursen stiger

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, er forsiktig optimist som følge av de positive nyhetene, men poengterer at det er en lang vei å gå før tilstanden ser ut slik den gjorde før pandemien.

– 4,8 millioner er en enda sterkere oppgang i sysselsettingen enn forventet. Det er oppgang i alle næringer, men aller sterkest oppgang i tjenestesektorer. Sysselsettingen er fortsatt nesten 10 prosent lavere enn den var før korona, sier Haugland til DN.

Også den norske kronen har fått seg en oppsving etter lanseringen av de positive nyhetene.

– Gode nyheter som denne vil nok gi økt risikovilje, som vil løfte aksjemarkedet. Den norske kronen har styrket seg litt som følge av positive nyheter, sier Haugland.

Kjersti Haugland.
Kjersti Haugland. (Foto: Mikaela Berg)

Oppgang på Wall Street

De sterke tallene ble tatt godt imot av finansmarkedene, og de tre markedsledende indeksene på Wall Street åpnet opp. Klokken 16.30 norsk tid er dette status:

- Industritunge Dow Jones er opp 1,53 prosent.

- Teknologitunge Nasdaq stiger 1,40 prosent.

- Den brede S&P 500-indeksen stiger med 1,38 prosent.

Også Oslo Børs får ny luft under vingene. Hovedindeksen har steget rundt 0,6 prosent siden tallene ble publisert. Europeiske børser får også et ekstra løft.

Tiårs amerikansk statsrente stiger fra 0,67 prosent til 0,71 prosent.

Haugland bekrefter at oppgangen kan ha sammenheng med nyheten om redusert arbeidsledighet.

– Gode nyheter som denne vil nok gi økt risikovilje, som vil løfte aksjemarkedet, forteller hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.