Marie Louise Sunde (30), lege med spesialisering i kirurgi, sa i sommer opp jobben ved Akershus Universitetsykehus (Ahus) med et brak. Hun ble nektet permisjon og trengte en pause fra negative reaksjoner på hennes likestillingsarbeid.

– Jeg har fått høre at jeg er oppmerksomhetssyk, og at «problemet i dag er at kvinner ikke tåler noe lenger». Reaksjonene er mye av grunnen til at jeg trenger en pause nå, sa hun.

Nå satser hun på å gjøre likestilling til business, og sammen med medgründer Isabelle Ringnes flytter hun til Stockholm 6. januar for å delta på et intensivt gründerprogram på inntil fem måneder.

Får to måneder til å skape team

Selskapet Shesgotthis ble startet i vår, i kjølvannet av likestillingskampanjen Hunspanderer, som ble startet av blant andre Sunde og Ringnes.

Målet med å delta i gründerprogrammet er å sette sammen et team som kan utvikle en tjeneste for effektiv likestilling.

– Mange stiller feil diagnose og bruker mye ressurser på tiltak, men vet ikke hva som fungerer, sier Sunde.

Til dette trenger de data og et team av teknologer som kan bruke dataene til å måle problemer og foreslå effektive strategier. Gründerne har et solid nettverk og har hatt evne til å overtale 11 bedrifter til å gi dem data.

– Å få med kunder før du har et produkt er helt fantastisk, og ikke vanlig. De har kommet langt, men mangler en medgründer som kan drive den tekniske utviklingen, sier Anne Solhaug Tutar i Antler, selskapet som driver gründerprogrammet Sunde og Ringnes skal delta i.

Antler er en oppstartsgenerator og et tidligfaseselskap, som ble etablert av nordmennene Magnus Grimeland og Fridtjof Berge i Singapore i fjor. De var sentrale i oppbyggingen av det sørøstasiatiske netthandelsselskapet Zalora. McKinsey-topp Tore Myrholt er med som styreleder.

Antler har de siste månedene ekspandert fra Sørøst-Asia til Skandinavia, Storbritannia, Nederland og Australia. Det uttalte målet er å bygge 500 selskaper på fem år.

Den norske «gründerfabrikken» satser penger på at rått talent skal lønne seg. Konseptet går ut på å samle opptil 100 talenter og la dem løse oppgaver sammen i to måneder, der oppholdet dekkes av et stipend fra Antler.

– Det tvinger folk til å samarbeide, og man finner fort ut hvem som jobber godt sammen. Vi spesialiserer oss på å finne medgründere, sier Tutar.

Etter to måneder skal team formes og vurderes for del to av programmet. Hvis Sunde og Ringnes er med videre, får de tre måneder med intensiv forretningsutvikling og arbeid støttet av Antlers team og tilknyttede mentorer.

Antler investerer 110.000 dollar, altså nesten én million kroner, mot en andel på 12 prosent i selskapene som formes, der 50.000 går til å dekke andre del av programmet. For at de skal tjene penger må så disse selskapene vokse og få suksess. Normalt vet de ikke på forhånd hva slags selskaper som vil bli formet, tanken er å starte med gründerne og jobbe frem selskaper.

– Det kan virke utfordrende å tjene penger på?

– Vi jobber med dem dag og natt og kjenner dem, sier Tutar, som mener deres hjelp til selskapene vil bidra til å gjøre investeringene lønnsomme.

Lønnsom likestilling

Sunde og Ringnes har en forretningsplan, men håper å få raffinert den i løpet av programmet. Målet er å skape et lønnsomt selskap innen likestilling.

– Det blir ikke noen bra bedrift hvis den ikke er bærekraftig. Det er bare å se kommersielle muligheter i å løse problemer, sier Ringnes.

Hun tror dette også vil lønne seg for kundene.

Ringnes sier de blir møtt med mye velvilje, men at trendene i verden ikke er entydige. Hun peker på at Donald Trump trekker i én retning og har vist at man ikke har kommet så langt som man trodde, samtidig som Metoo-kampanjen fikk stor gjennomslagskraft.

Eks-kirurg Sunde er klar på at hennes egen bransje er en av dem som ikke har kommet særlig langt.

– Egen bransje er en kontinuerlig inspirasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tviler på at menn blir spurt om når de bestemte seg for å bli «karrieremenn»
Torsdag ble det arrangert konferanse om kvinner i mediene. Vi spurte deltakerne om deres beste tips til hvordan du skal håndtere mediene.
01:34
Publisert: