På en konferanse blant bedrifter som skal etablere et «Toppindustrisenter» for å bli best, leverte NHO-direktør Kristin Skogen Lund et engasjert forsvar for å få flere teknologer. Samtidig viste hun frem en kronikk av Mette Nord, leder av LOs Fagforbund, som et eksempel og en representant for dem som har protestert mot ingeniørsatsinger.

– Jeg skjelte henne vel ikke ut. Men hun har vært klar, sier Skogen Lund til DN.

– Ligger dårlig an

NHO-sjefen uttalte i et intervju i forbindelse med NHOs årskonferanse at Norge må utdanne flere ingeniører og realister.

– Nord sa blant annet det var umulig eller ikke ønskelig å prioritere på denne måten. Men Norge ligger dårlig an. Vi må ha flere teknologer, sier Skogen Lund.

Ifølge henne har 17 prosent av de uteksaminerte studentene i Norge ingeniør- eller teknologutdannelse.

– I Tyskland er andelen 32 prosent, i Sverige 27 prosent, sier hun.

Skogen Lund synes motstanden mot flere ingeniører blir absurd.

– Telenors Sigve Brekke sier fremtiden er digital. DNBs Rune Bjerke også. Vi vet ikke alt om fremtiden, men vi vet at digital teknologi kommer på alle felter, sier hun.

Skogen Lund presiserer at tverrfaglighet er viktig, og at hun ikke har noen trang til å snakke ned andre fag. Hun ønsker heller ikke noen pålegg om utdannelsesvei.  

– Dette er en hilsen til utdannelsesinstitusjonene om å utdanne flere. Og til bedriftene, der stadig mer av kjernevirksomheten er drevet av teknologi, om å tilrettelegge bedre for å sikre seg kompetanse, samarbeide og dele. Derfor er etableringen av Toppindustrisenteret gledelig. Det har som mål om å skape tettere kontakt mellom bedrifter og utdannelse og mellom bedriftene i en digital fremtid, sier Kristin Skogen Lund.

«Feeder folk inn i oljenæringen»

Fagforbundets Mette Nord mener Skogen Lund spiller privat og offentlig sektor ut mot hverandre og bidrar til et unødvendig konfliktnivå i spørsmålet om ingeniørutdannelse.

– Bakgrunnen er Skogen Lunds tidligere påstand om at utdannelsessystemet er lagt slik opp at ingeniørene «feedes» inn mot offentlig sektor. Det motsatte har vært tilfelle – i altfor mange år har folk blitt «feedet» inn i oljesektoren, med NHO som pådriver. Nå, med oljenedturen, ser vi mange arbeidsledige ingeniører, sier Nord.

Hun mener det trengs teknologer både i private bedrifter og i offentlig sektor.

– Det gjelder for eksempel til energieffektivisering og for å ta inn vedlikeholdsetterslep i det offentlige, sier Nord.

Men hun viser til Statistisk sentralbyrås fremskrivninger som angir at behovet for sykepleiere og helsefagarbeidere er enda større.  

– Det må gå an å tenke på to ting samtidig. Uten en fungerende velferdsstat får ikke de private bedriftene de rammebetingelsene de trenger, sier Mette Nord.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

USAs dyreste hjem til salgs
Det kan se ut som et hotell, men dette er hus i Los Angeles til salgs for den svimlende summen 250 millioner dollar. I norske kroner er det 2 milliarder og nesten 85 millioner. Det gjør huset til det dyreste på markedet i USA.
01:26
Publisert: