I leiligheten på Montebello i Oslo er det brettekanter og skinnende rent. Martin Paulson vandrer rundt i den luftige stuen og tenner stearinlys – de siste forberedelsene gjøres før visningen om en liten halvtime.

– Vi er veldig spente på hvordan det vil gå med salget. Mye på grunn av at vi allerede har kjøpt noe annet, sier 35-åringen, mens han tørker over benkeplatene på kjøkkenet.

Eiendom Norges bruktboligstatistikk for februar, som ble sluppet tirsdag, viser en nominell prisøkning på 0,5 prosent.

Korrigert for sesongsvingninger er prisutviklingen fra forrige måned flat.

Venter flere boliger for salg

Leif Laugen er administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Krogsveen, og tror Paulson har valgt et godt tidspunkt å selge på.

– De fleste liker å vente med å legge ut for salg til det blir lysere, slik at de kan vise hagene og uteområdene bedre. Det er ganske få boliger ute på markedet nå sammenlignet med det som vil komme rundt april, sier han.

Samtidig viser boligtallene for februar at det ble lagt ut 6889 boliger for salg denne måneden, noe som er 4,2 prosent flere enn i 2018. I tillegg økte antall solgte boliger.

– Det har vært en økning i antall salg i februar i de fleste områder vi måler. Aldri før er det blitt solgt så mange boliger i årets første to måneder som i år, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

Selv om antallet boliger som ble solgt var høyt, tok det lengre tid å få solgt. I gjennomsnitt tok det 61 dager å selge en bolig i februar i år, syv dager mer enn i fjor.

Spår økt konkurranse

Forrige uke skrev DN at flere som følger boligmarkedet tett tror prisveksten snart er over.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret tror omsetningen vil fortsette å stige ut året, men at omtrent hele prisveksten for 2019 vil komme nå på nyåret. Etter dette spår hun prisvekststopp og renteøkning.

– Vi estimerer en renteøkning på rundt 0,25 prosentpoeng i mars. Dette vil sende negative signaler ut i boligmarkedet og redusere etterspørselen, sa Macic.

Hun påpekte også at lavere befolkningsvekst heller ikke vil gi drahjelp til boligmarkedet fremover, og at det også vil bli tilført flere nybygde boliger utover i året. Macic tror kjøperne blir mer forsiktige og selektive.

– De som skal selge bolig må belage seg på denne utviklingen, som vi har sett som en klar tendens gjennom hele fjoråret, sier hun.

Nasjonale tall fra Eiendom Norge viser at det i fjor ble lagt ut nesten dobbelt så mange boliger for salg på våren som om vinteren. Til sammen ble det lagt ut 13.031 boliger i januar og februar 2018, mot 21.809 i april og mai.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, mener det kan være lurt å selge på vinteren.
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, mener det kan være lurt å selge på vinteren. (Foto: Tore Meek/NTB Scanpix)

Christian Dreyer påpeker som Laugen at mange liker å legge boligen ut for salg mot våren, fordi den da fremstår best mulig.

Men vurderer du å selge nå er Dreyers råd at det ikke er lurt å vente for lenge.

– Utfordringen er at mange tenker likt, og da blir konkurransen mellom boligselgerne stor om ikke så lenge, sier han, og fortsetter:

– Nå er det kjøperne som konkurrerer fremfor selgerne.

Anders Benedictow, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, påpeker at dagens marked er gunstig for både kjøp og salg, og at det er god omsetning. Han tror den enkeltes livssituasjon i de fleste tilfeller avgjør når en bolig legges ut for salg.

– Skal man bytte jobb, flytte eller er familiesituasjonen endret? Jeg tror slike forhold alltid vil være mest avgjørende for når folk selger, sier han.

Kjøpe «nytt» eller selge først?

Ifølge Laugen viser Krogsveens egne tall at 70 prosent av kundene har intensjon om å kjøpe før de selger.

– Men markedet nå er ideelt for å selge først. Selger har trygghet til å få solgt til en fornuftig penge, og det er heller ikke for stor konkurranse til å kjøpe nytt, noe som gir en egen ro til å lete, sier han.

Men selge-lykken kan dabbe av utover mot våren, til tross for god balanse mellom tilbud og etterspørsel, fortsetter direktøren.

– Det er flere om beinet nå på vinteren, og færre konkurrenter for selgeren. Dette vil dabbe av utover i mai. Da får kjøperne mer å velge mellom, og prisutviklingen roer seg, sier han.

Martin Paulson (til høyre) snakker med eiendomsmegler Vegard Eidså Andersen før han overlater visningen i hans hender.
Martin Paulson (til høyre) snakker med eiendomsmegler Vegard Eidså Andersen før han overlater visningen i hans hender. (Foto: Per Thrana)

Dreyer i Eiendom Norge påpeker flere faktorer spiller inn i selge-kjøpe-spørsmålet, og påpeker at det aller viktigste er din egen privatøkonomi.

– Har du ambisjoner om å kjøpe mot det maksimale av økonomien din, er det fornuftig å vite hva du har å rutte med, sier han.

Benedictow understreker at det kan være skummelt å selge først dersom du har store, spesifikke ønsker.

– Mange har spesifikke krav og ønsker til bolig, og da kan det være risikabelt å sitte der uten sted å bo hvis det du har sett for deg ikke dukker opp, sier han, men understreker at dette også er veldig individuelt.

Må kanskje utsette oppussing

For Martin Paulson og familien var ikke selgetidspunktet strategisk valgt.

Martin Paulson gjør en siste puss på terrassen før eiendomsmegleren kommer og visningen kan starte.
Martin Paulson gjør en siste puss på terrassen før eiendomsmegleren kommer og visningen kan starte. (Foto: Per Thrana)

Han og kona er begge leger og tilknyttet Tønsberg gjennom jobb. De har alltid vært enige om at de sammen med barna skulle flytte tilbake etter nærmere tre år i Oslo, og da de i slutten av november kom over det perfekte oppussingsprosjektet, bestemte de seg for å slå til.

– Vi hadde ikke en annen strategisk plan enn at vi ville og skulle tilbake til sommeren. Dette passet med hensyn til jobb og barna våre, sier Paulson.

Han innrømmer at de tar en risiko ved å ha kjøpt før de vet hva de får for den nåværende boligen.

– Det er en risiko. Vi har finansiering av byggelån som er delvis avhengig av hva denne leiligheten blir solgt for. Så da blir spørsmålet om vi kan pusse opp alt på en gang, eller om vi må ta det litt og litt. Vi får solgt leiligheten, men kanskje må vi ta oppussingen over noen år, sier Paulson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Har du en kommentar til politietterforskningen av Tidal, Nicki?
Slik gikk det da DN spurte superstjernen Nicki Minaj om Tidal-avsløringene.
01:04
Publisert: