93 prosent av it-studentene hadde signert jobbkontrakt fem måneder etter endte studier, viser fjorårstall fra Tekna. Likevel tar mange studenter på seg verv og jobber ekstra på kvelder og i helgene for å stå sterkere i kampen om de mest attraktive jobbene.

Ole-Jørgen Hannestad (23) og Lina Hexeberg Hovden (22) på NTNU er to av dem.

Begge er ansatt i Junior Consulting as, som eies og drives av NTNU-studenter. Selskapet har gått fra en omsetning på i underkant av 500.000 kroner til godt over 1,5 millioner kroner de to siste årene. I dag er det 31 ansatte i selskapet, i tillegg til seks studenter som for tiden er på utveksling i utlandet.

Nåløyet for å komme inn er trangt: Kun studentene med solide karakterer, som gjør et godt inntrykk på jobbintervjuet og får de beste resultatene på en caseoppgave, blir valgt ut. Målet er å gi «superstudentene» et springbrett inn i arbeidslivet.

Samtidig er ønsket om å utfordre og utvikle selskapet videre sentralt i utvelgelsen.

– It-kompetanse alene er ikke lenger det viktigste når bedriftene ansetter. Her jobber vi konsekvent i team for å bli bedre på mellommenneskelige ferdigheter, såkalte «soft skills». I tillegg lærer vi mye om hvordan arbeidslivet fungerer, siden vi tar på oss oppdrag som like gjerne kunne ha gått til ordinære konsulenter, sier Ole-Jørgen Hannestad.

Han begynte i selskapet tidligere i år og anslår at han jobber rundt ti timer i uken ved siden av studiene i Kybernetikk og robotikk.

Hvem som får de ulike oppdragene, avhenger av hvem som har ledig kapasitet og hvilken team-kompetanse som trengs der og da.

– Jeg stortrives! Jeg synes det er gøy med strategi og liker å jobbe med vanskelige problemstillinger. Nå fungerer jeg i tillegg som prosjektleder på et prosjekt, og å jobbe sammen med noen av de flinkeste studentene her på NTNU gir meg utrolig mye. Jeg tror overgangen fra student til arbeidsliv blir lettere når man har vært med på noe sånt som dette, sier han.

– Målet er å bli en så god konsulent som mulig. Det gir meg nok den «edgen» som gjør meg mest mulig forberedt for drømmejobben, legger han til.

Setter teorien ut i praksis

Konsulentene som jobber i Junior Consulting kommer fra flere ulike studieretninger på NTNU og tilbyr tjenester innenfor it, design og strategi.

– Dette gir meg en smakebit på noe kun et mindretall får anledning til å være med på. Jeg søkte meg hit fordi jeg ønsker å sette den teorien jeg lærer på skolen om dagen ut i praksis på ettermiddagen. Samtidig håper jeg å bygge nettverk og utnytte alumninettverket her på NTNU, forteller Lina Hexeberg Hovden, som går tredjeåret på kommunikasjonsteknologi.

I dag har konsulentselskapet 50 alumni i nettverket sitt, tidligere ansatte som nå arbeider på heltid innen næringslivet.

– Får dere tid til å gjøre deres beste på studiene når dere jobber som konsulenter ved siden av?

– Absolutt. Dette går hverken utover lesingen eller eksamen. Eksamensperioden er «hellig». På slutten av hvert semester får alle ansatte permisjon fra selskapet for å lese til eksamen, sier Hannestad.

«Gode karakterer er ikke nok»

Trine Larsen, hodejeger og partner i konsulentselskapet Hammer & Hanborg, er ikke i tvil om hvilke nyutdannede studenter som ligger best an i jobbjakten:

Hodejeger Trine Larsen anbefaler studenter å skaffe seg relevant arbeidserfaring i tillegg til å få gode karakterer.
Hodejeger Trine Larsen anbefaler studenter å skaffe seg relevant arbeidserfaring i tillegg til å få gode karakterer. (Foto: Mikaela Berg)

– Relevant jobberfaring er absolutt et fortrinn, i tillegg til internasjonal erfaring. De fleste arbeidsgivere foretrekker kandidater som både har gode karakterer og arbeidserfaring på cv-en, og det er viktigere å ha det lille ekstra enn å bare ha gode karakterer. Kombinasjonen er gull verdt, sier Larsen.

Hun er sikker på at Ole-Jørgen Hannestad og Lina Hexeberg Hovden er inne på et godt spor som deltidskonsulenter.

– Å ta på seg slike oppdrag viser at man er ivrig etter å tilegne seg ny lærdom og er oppdatert på praksis og ikke bare teori. I dag holder det ikke å pugge seg til kunnskap, derfor vil jeg råde alle studenter til å gjøre noe mer enn å lese pensum igjen og igjen for å få best mulig karakter, sier hun.

«Verktøykassen vokser»

Gjennom å jobbe i Junior Consulting blir de unge ansatte kastet ut i en faktisk konsulenthverdag med reelle oppdrag, kundekontakt, salg og selskapsdrift. Internt får konsulentene også mye kursing, blant annet fra tidligere ansatte.

Ole-Jørgen Hannestad og Lina Hexeberg Hovden håper konsulentjobben kan hjelpe dem med å bygge opp et nettverk.
Ole-Jørgen Hannestad og Lina Hexeberg Hovden håper konsulentjobben kan hjelpe dem med å bygge opp et nettverk. (Foto: Næss, Øyvind Nordahl)

– Min personlige verktøykasse med ferdigheter innen kommunikasjon, problemløsning og teamarbeid har vokst siden dag én i selskapet, sier Ole-Jørgen Hannestad.

De ulike instituttene på NTNU har et godt samarbeid med næringslivet, som enten vil samarbeide eller er interessert i å rekruttere studenter. I alt samarbeider NTNU med over 2000 bedrifter.

Ole-Jørgen Hannestad mener det er viktig å bli kjent med arbeidslivet før man er ferdigstudert:

– Jeg er sikker på at det er en styrke å ha relevant arbeidserfaring på cv-en når jeg skal ut og søke min første jobb, sier han.

Astrid Haugslett, som er prosjektleder for Strategisk Næringsplan for Trondheim-regionen, er godt fornøyd med det ene oppdraget Junior Consulting har gjort for dem.

– De fikk i oppgave å kartlegge studentenes kunnskap om og tilhørighet til Trondheim-regionen ved å innhente data, vaske og vekte data og så hente ut resultater og vurdere disse, slik at vi fikk bedre kunnskap om hvilke områder vi burde fokusere nærmere på. Jeg er sikker på at jobbingen gir studentene et godt innblikk i arbeidslivet: De har et oppdrag og må levere, samtidig som de må forholde seg til krevende kunder, sier hun.

I tillegg bygger studentene nettverk de kan få nytte av senere, påpeker Haugslett.

– Ved å jobbe som konsulenter ved siden av studiene, kan de profilere seg selv og arbeidet de gjør for et bredt nedslagsfelt og en topptung organisasjon, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Hellas beste rødvin
Gresk rødvin til lam, har du ikke prøvd det?
01:24
Publisert: