Fredag la Nav frem ferske arbeidsledighetstall for september.

Ved utgangen av september var det registrert 76.900 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav, noe som utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Justert for sesongvariasjoner er det en nedgang på 2.100 arbeidssøkere fra august.

– Arbeidsledigheten holder seg på et lavt nivå i september. Vi ser nå noen tegn på at arbeidsmarkedet begynner å kjøle seg ned. De siste månedene har det blitt færre ledige stillinger, samtidig som det er blitt noe flere nye arbeidssøkere, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Handelsbanken Capital Markets ventet på forhånd at ledigheten ville øke fra 1,6 prosent sesongjustert i august til 1,7 prosent i september.¨

– Vi venter å være ved et vendepunkt for det norske arbeidsmarkedet; altså at ledigheten vil gradvis øke, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Fortsatt lav ledighet

46.000 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av september, noe som utgjør 1,6 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 56.800 personer og tilsvarer 2,0 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 20.100, eller 0,7 prosent av arbeidsstyrken, registrert som delvis ledige.

1.700 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 1.400 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 0,1 prosent av arbeidsstyrken i september.

– De høye strømprisene vi har sett de siste månedene har så langt ikke resultert i noen økning i antallet permitterte, sier Holte.

Antallet arbeidssøkere falt for alle aldersgrupper i september, justert for normale sesongvariasjoner.

Høy etterspørsel etter arbeidskraft

I løpet av september ble det registrert 39.700 nye ledige stillinger på arbeidsplassen.no. Det tilsvarer 2.000 nye ledige stillinger per virkedag, som er 12 prosent færre enn i september i fjor.

Det var flest nye utlysninger innen helse, pleie og omsorg (8 700), butikk- og salgsarbeid (4 100), samt serviceyrker og annet arbeid (3 600).

– Det er fremdeles gode jobbmuligheter. Jeg vil oppfordre arbeidsgivere som sliter med å få tak i arbeidskraft til å tenke nytt om rekruttering, sier Holte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.