Mandag ble en potensiell storstreik blant 25.000 LO- og YS-medlemmer, primært i hotell og transport-bransjen, unngått da LO og NHO kom til enighet i årets mellomoppgjør i privat sektor. Dermed unngikk partene den første storstreiken i denne type oppgjør etter annen verdenskrig.

Siden 2005 har partene bare trengt bistand fra statens megler to ganger i et mellomoppgjør. Det var i 2013 og i år.

Meglingen førte til en lønnsvekst på mellom 3,2 prosent. Det medfører et generelt tillegg på 2,50 kr pr time, det vil si 4875 kroner i året.

Forventet prisstigning på 2,4 prosent for inneværende år betyr en reallønnsvekst på 0,8 prosentpoeng.

–En styrke å bruke lang tid

I tillegg kommer et lavlønnstillegg på to kroner timen, som utgjør 3900 kroner i året.

– Dette er et av de beste oppgjørene i kroner og øre på mange år, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til pressen.

Han mener avtalen var verdt den ekstra ventetiden på hele 15 timer.

– Jeg mener det er en stor styrke å bruke lang tid når det er muligheter for å komme til enighet, sier Gabrielsen.

NHO-direktør Ole Erik Almlid, som var i sitt første lønnsoppgjør som fast NHO-sjef, sier partene har fått mye ut av et vanskelig utgangspunkt.

– Vi har strukket oss langt, men vi endte på et resultat som vi i fellesskap kan akseptere. For oss var det avgjørende å sikre konkurransekraften til norske bedrifter, og det har vi klart i årets oppgjør, sier Almlid.

Advarte mot «russisk rulett»

I februar satte Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen et «tak» på 2,6 prosent, og advarte mot å kjøre«russisk rulett» med norsk økonomi i mellomoppgjøret.

– Bunnlinjen i norske bedrifter er svekket, og et stort lønnsoppgjør vil svekke bedriftenes driftsresultater ytterligere i en tid med usikkerhet og mindre betalingsvilje internasjonalt, sa han.

Lier Hansen svarte ikke på DNs henvendelser mandag.

– Resultatet er bra – det ble jo 4,50 kroner for våre, sier Clas Dep i Fellesforbundet.

Forbundssekretæren i LO-forbundet har ansatte i hotell- og restaurantsektorens som sitt arbeidsområde. Han mener tillegget for denne gruppen er bedre enn på mange år.

Det er arbeidstagere med snittlønn opp til vel 430.000 kroner i året som nå for de ekstra to kronene i lønnstillegg utover de 2,50 kronene som gis til alle.

Det forrige lønnsoppgjøret ga 2,6 prosent i industrien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik funker nøkkel-appen Unloc
01:12
Publisert: