Halvparten av alle medlemsbedriftene til NHO har gjennomført permitteringer, det er dobbelt så mange som forrige uke. Det er særlig høyt innen reiseliv hvor 87 prosent har permittert ansatte, og 73 prosent har permittert mer enn tre fjerdedeler av hele sin stab.

– For en uke siden ble tallene fra NHOs medlemsundersøkelse omtalt som sjokkerende. Da er det vanskelig å finne de riktige ordene denne gangen, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

Videre i undersøkelsen kommer det fram at hele 28 prosent av bedriftene melder at de planlegger oppsigelser, samt at tre av ti bedrifter har likviditetsproblemer.

Fredagens Nav-statistikk viste den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 1930-tallet. I løpet av kun torsdagen var det kommet inn 31.100 nye søknader om dagpenger til Nav.

På én uke er det kommet inn til sammen 185 300 søknader om dagpenger. 171 600 av dem gjelder dagpenger ved permittering.

– Svært bekymret

Bedrifter har også svart at de opplever at leverandørene deres har varslet om kanselleringer og forsinkede leveranser.

– Og vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig. Vi må stoppe spredningen av koronaviruset og alle må følge helsemyndighetenes råd, men uten at det går utover forsyningslinjene, både internt i Norge og over grensen til Norge, sier Almlid.

Almlid er også bekymret for kommunenes praksis av smittevern. Bedriftene melder nemlig at praksisen varier fra sted til sted, fordi noen kommuner går lenger enn de nasjonale retningslinjene.

–Vi er svært bekymret over det vi hører fra medlemsbedriftene våre, sier han.

Lavere etterspørsel og kanselleringer

Åtte av ti NHO-bedrifter melder om lavere etterspørsel og kanselleringer. Ifølge tallmaterialet er dette en økning på 68 prosent fra forrige undersøkelse.

– Helsekrisen vi står er i meget alvorlig, men vi må være forberedt på at den økonomiske krisen kommer til å vare lenger enn helsekrisen. Vi må skape trygghet for både helse og arbeidsplasser – vi må sikre at folk har en jobb å gå til når dette en gang er over, sier Almlid.

Løkka-frisør stenger: – Stortinget holdt pressekonferanse, og da var det bare å kansellere listene utover
Frisørsalongen Central Park på Grünerløkka frykter at pålagt stenging får konsekvenser for småbedrifter. – Vi ligger ganske tynt an i utgangspunktet, sier Morten Åberg.
02:54
Publisert:

– Behov for å gjøre mer

– Fellesskapet, med Stortinget, regjeringen og helsemyndigheter i spissen, har tatt mange viktige grep for å begrense skadene. Vi må gi regjeringen og Stortinget honnør for det som er gjort, selv om vi alle vet at det frem i tid er behov for å gjøre mer, slik regjeringen har planlagt, sier Almlid få timer etter regjeringens krisepakke ble vedtatt fredag formiddag.

Fredag formiddag trådte regjeringens krisepakke i kraft. Prislappen for å forsøke å redde norsk næringsliv og norske arbeidsplasser er på 280 milliarder kroner. 24 milliarder av disse skulle gå til å motvirke inntektsbortfall for bedrifter.

– Samlet sett koster de økonomiske tiltakene mot koronakrisen 280 milliarder, hvis du inkluderer utsatt skatt og avgift og lånegarantiene, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.