Onsdag sendte Petter Stordalens kriserammede hotellkjede et brev til Arbeids- og sosialdepartementet.
Brevet, signert hotellkjedens HR-sjef Karin Sjögren, er siste del av en korrespondanse der Choice har bedt om et møte med statsråd Torbjørn Røe Isaksen for å drøfte permitteringsordningen og muligheten for å forlenge denne til 52 uker.
Regjeringen har forlenget permisjonsordningen til utgangen av oktober, uavhengig av når de ansatte ble permittert, men på Stortinget er det politisk flertall for å forlenge ordningen til et helt år. Også LO og NHO stiller seg bak dette, ettersom de mener en rekke bedrifter tvinges til å si opp ansatte de vil trenge når aktiviteten tar seg opp med dagens system.
Tilbudt møte – varsler kutt
Choice fikk tilbud om å møte statsråden for å diskutere disse temaene, men først den 31. august. Innen da er det for sent, ifølge hotellkjeden:
«Jeg ønsker å poengtere at vi nå dessverre tvinges til å igangsette en større nedbemanningsprosess med start 1. august ettersom regjeringen har valgt å ikke utvide permitteringsordningen. Vi forventer at oppsigelser blir gitt innen utgangen av august,» skriver HR-sjefen.
Det nøyaktige omfanget er foreløpig ikke kjent.
– Vi har ikke gjort de beregningene fordi vi håper i det lengste å unngå oppsigelser, men jeg tipper det kan dreie seg om rundt 1000, basert på et usikkert og foreløpig grunnlag, sier Choice-sjef Torgeir Silseth til DN.
Han legger på ingen måte skjul på hva som skal til for å redde jobbene:
– Vi trenger ikke annet enn at regjeringen sier de ser problemet, og et signal om at ordningen forlenges.
Kan snakkes tidligere
– Jeg snakker gjerne med dem som vet hvor skoen trykker, og som opplever konsekvensene av koronakrisen tett på. Derfor har vi planlagt et møte med Choice i august, og er også åpen for å snakke med dem tidligere, skriver arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i et skriftlig svar på flere spørsmål om brevet, formidlet av departementet.
Utover det gjentas det samme svaret Isaksen sendte DN på spørsmål om permittering onsdag:
– Ingen vet med sikkerhet hvordan den økonomiske utviklingen blir fremover, og regjeringen har derfor ikke besluttet om perioden med lønnsplikt under permittering skal utvides ytterligere. Vi vil komme tilbake med en vurdering av om det blir behov for å forlenge perioden etter sommeren, skriver statsråden.
Da Stortinget stemte over revidert nasjonalbudsjett forrige uke, stemte Frp med regjeringen - også mot å utvide ordningen. Denne uken har de imidlertid snudd, og onsdag sa FRP-representant Erlend Wiborg at han ville be om at Stortinget ble hasteinnkalt i sommer for å tvinge gjennom 52 ukers permittering, dersom regjeringen ikke snudde i saken.
– Når LO og NHO, bedriftene og de ansatte, i tillegg til stortingsflertallet, samler seg bak dette kravet er det både oppsiktsvekkende og uhørt at regjeringen stiller seg på bakbena, sier Choice-sjef Silseth.
Frykter fastlåst arbeidskraft
Et av de viktigste argumentene mot å la bedriftene holde ansatte i permittering inntil det er jobb til dem, har vært at dette kan låse fast produktiv arbeidskraft som kunne gjort nytte for seg andre steder.
– Vi går mot en ny normal, og da er det viktig at vi ikke holder på et permitteringsregelverk som hindrer nødvendig omstilling, og holder arbeidstagere ute av jobb i stedet for at de eventuelt søker seg til nye eller kommer tilbake til den jobben de skal ha, sa Høyres arbeidspolitiske talsperson Heidi Nordby Lunde på Dagsnytt 18 tirsdag.
Silseth i Choice avviser at problemstillingen gjelder dem.
– Vi mister permitterte ansatte hver eneste dag, men det er i all hovedsak de med høy formell kompetanse som får nye jobber. I en bedrift som vår har vi mange med fagbrev innen yrker som uansett ligger med brukket rygg, eller ingen formell kompetanse i det hele tatt. Felles for disse er at arbeidsmarkedet er ekstremt trangt, så at permittering forhindrer dem fra å gjøre noe produktivt gir ingen mening, sier han.
Hardt rammet
Oppsigelser i reiselivsbransjen har ligget i kortene helt siden det ble klart hvordan pandemien utraderte hele inntektsgrunnlaget nærmest over natten. I april og mai sto ni av ti hotellrom i de store byene tomme. Juni og juli blir bedre takket være flere nordmenn på tur, men fortsatt regner de store hotellaktørene med at fire av fem rom kan bli stående tomme gjennom ferien. Tirsdag kunne DN fortelle at Nordic Choice har sikret seg milliarder i finansiering fra DNB.
– Også neste år vil vi tape mye penger før vi i 2022 håper vi skal tjene noen kroner, sa administrerende direktør Silseth da.
Choice-eier Petter Stordalen selv varslet at det ville komme oppsigelser i kjeden, i en Instagram-video allerede i mars:
– Dessverre så kommer vi ikke utenom permitteringer og oppsigelser. Det er ikke en beslutning vi vil ta, det er en beslutning vi må ta, sier Petter Stordalen i videoen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.