Etter en full dag med foredrag på NHOs årlige konferanse i Oslo Spektrum, samlet 460 politikere og næringslivstopper seg igjen på samme sted for å være med på den tradisjonelle årsmiddagen.
Fortsatte showet
Petter Stordalen skapte stor underholdning tidligere på dagen da han holdt et foredrag om bedriftskultur der han blant annet raljerte med bedrifter som gjennomfører omfattende og kostbare kulturprosesser uten særlig effekt.
Stordalen fortsatte showet da han og kona Gunhild ankom som en av de siste gjestene til festmiddagen. Da lekesloss han med en Se og Hør-fotograf som ba om å få ta bilde av Gunhild Stordalen alene.
– Vi kommer ikke for maten, sa Stordalen da DN spurte om hva som var det interessante med årets konferanse.
– En av de beste
– Dette er en av de beste jeg har vært med på, sier administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge om årets NHO-konferanse.
Årets konferanse fikk navnet «Verdien av arbeid» og handlet blant annet om hvordan Norge skal få flere mennesker inn i arbeid.
Berit Svendsen sier hun har tatt med seg tre budskap fra dagen:
- Få flere kvinner ut i arbeid.
- Få flere til å ta teknologiutdannelse, og få flere teknologer.
- Livslang læring gjennom arbeid.
– Gjør Norge dette, kommer det til å gå kjempebra, sier hun.
Ulltveit-Moe: «For høy risiko å bli politiker»
Investor Jens Ulltveit-Moe, tidligere president i NHO, var også til stede under konferansen.
Han sier til DN han gjerne kunne tenkt seg å jobbe i politikken om han ikke jobbet i næringslivet.
– Jeg er samfunnsinteressert. Jeg var jo også en amatørpolitiker i NHO. Men hvorfor blir jeg det ikke? Det er altfor høy risiko, sier han.
Mens Ulltveit-Moe kunne tenkt seg å bli politiker, kunne politikerne Linda Hofstad Helleland (H) og Trine Skei Grande (V) tenkt seg noe helt annet om de ble nødt til å skifte beite.
– Jeg skulle drevet egen bedrift. Lage et eget oppstartsselskap, sier kulturminister Helleland.
– Hva skal det selskapet drive med?
– Den ideen vil jeg ikke dele. Men det blir når jeg er ferdig i politikken, sier hun og ler med ektemannen Trond Helleland, som spøkefullt sier han skal bli journalist.
Venstre-leder Trine Skei Grande besøkte i fjor 350 småbedrifter og synes det ser morsomt ut å jobbe i en gründerbedrift.
– Skulle jeg studert på nytt, så skulle jeg valgt noe innen teknologi. Drømmen hadde vært å starte noe eget, sier hun.
Einerøkt chevre og salte lammetunger
Årets middagsmeny er spekket med norske råvarer fra vårt langstrakte land med reker fra Lyngenfjord i Troms til søtpoteter fra Nøtterøy.
Gjestene kan meske seg med regnbuegulrøtter fra Stange med tindved, råhonning og einebær eller gravet reinsdyr med einerøkt chevre fra Haukeli og soppflatbrød.
For den gresskarglade byr NHO på byggkornskomler med salt lammetunge og bacon med Hokkaido-gresskar fra Frosta i Trøndelag.
I år som i fjor er det tindved på desserten, strødd ovenpå en fløterand, en slags norsk panna cotta, med koriander og marengs.
Tenke nytt
Skipsreder Herbjørn Hansson og næringslivsnestor og tidligere NHO-president Leif Frode Onarheim var to av de aller første som ankom middagen. Begge var også til stede på konferansen og er enige om at det er det å tenke nytt som skal til for å lykkes som bedrift.
– De som skal få til noe må arbeide mye. Også må man tenke nytt, sier Hansson.
Onarheim likte godt eksemplene som ble dratt frem på konferansen av bedriftene som hele tiden har klart å omstille seg løpende.
– Det er utrolig hva de har fått til, sier han.
Statoil-sjef Eldar Sætre synes årets tema om verdien av arbeid var viktig.
– Mennesker er den viktigste ressursen vi har, og den må vi bruke, sier han.
– Hvis du ikke skulle vært sjef i Statoil, og ikke jobbet i næringslivet, hva ville du jobbet som da?
– En gang var jeg interessert i å bli geolog, men det var lenge siden. Jeg likte tanken på å gå med sten i lommene, ler Sætre.(Vilkår)