Vibeke Fürst Haugen tar over for Thor Gjermund Eriksen som ny kringkastingssjef, og blir dermed den første kvinnelige kringkastingssjefen i NRKs historie.

På en pressekonferanse på NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo ble hun presentert av NRK-styreleder Birger Magnus.

– Jeg har fått landets absolutt morsomste medielederjobb, som jeg gleder meg til å ta fatt på, sa Fürst Haugen på pressekonferansen.

Hun kommer fra jobben som direktør for Marienlystdivisjonen i NRK, og var sammen med nyhetsdirektør Helje Solberg på forhånd regnet som favoritter til stillingen.

Vibeke Fürst Haugen og NRKs styreleder Birger Magnus på torsdagens pressekonferanse.
Vibeke Fürst Haugen og NRKs styreleder Birger Magnus på torsdagens pressekonferanse. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB)

Sjef siden 2013

I fjor høst informerte Thor Gjermund Eriksen NRK-styret om at han ønsket å gå av som kringkastingssjef i løpet av 2022 – tre år før åremålet er over. Han har vært kringkastingssjef siden 2013.

– Jeg er ikke lei eller sliten av NRK, men jeg mener dette er riktig timing. Og så håper jeg at jeg etter hvert kan få brukt energi og erfaring på nye utfordringer, sa Eriksen til NRK den gang.

Thor Gjermund Eriksen har vært kringkastingssjef siden 2013.
Thor Gjermund Eriksen har vært kringkastingssjef siden 2013. (Foto: Gunnar Blöndal)

I slutten av januar startet NRK offisielt jakten på hans arvtager via rekrutteringsbyrået Visindi. I stillingsannonsen het det at NRK var på jakt etter en med solid redaksjonell og publisistisk forståelse, samt «velutviklet strategisk kompetanse». Drømmekandidaten skulle også ha gode lederegenskaper som «bidrar til intern stolthet og motivasjon.»

Totalt sto 22 personer på søkerlisten, men få av dem ble regnet som kvalifiserte for stillingen.

Eriksens begrunnelse for å gå av før åremålets slutt var også blant annet at NRKs hovedkontor på Marienlyst skal flytte til Ensjø om et par år, og at han ikke vil gi seg mens NRK står midt i flytteprosessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.