– Folk som skal ut i arbeid må ha jobber å gå til. Da er det rart at Ap er negative til et forslag som kan hjelpe mange ut i jobb, sier Stefan Heggelund, stortingsrepresentant for Høyre.

Han leder et internt utvalg i Høyre som skal utvikle partiets arbeids- og sosialpolitikk.

Regjeringens forslag til søndagsåpent gir butikkene mulighet til å holde åpent på vanlige søndager med unntak av helligdager samt 1. og 17. mai. Alternativt vil regjeringen gi kommunene mulighet til å fatte lokale vedtak om søndagsåpne butikker. KrF og Ap er sterke motstandere av lovforslaget.

– Ap er ikke opptatt av det som skaper arbeidsplasser, sier Heggelund.

Høyres Stefan Heggelund  vil ha søndagsåpne butikker for å få unge i jobb.
Høyres Stefan Heggelund vil ha søndagsåpne butikker for å få unge i jobb.

Tiltak mot ledighet

Ap har lagt frem en plan for å bekjempe ungdomsledigheten, som DN omtalte sist lørdag. Der foreslo partiet blant annet at unge Nav-ere skal kunne få dagpenger mens de fullfører fag på videregående skole. Heggelund er kritisk til forslaget, og frykter det vil gi incentiver til ikke å fullføre videregående på normert tid. Han mener søndagsåpne butikker er et langt bedre forslag hvis man er opptatt av å bekjempe ungdomsledighet.

Han viser til en OECD-rapport som har undersøkt hvilken effekt søndagsåpne butikker har hatt på ungdomsledigheten i Europa. Rapporten, som ble publisert i februar 2014, baserer seg på data fra 30 europeiske land.

«Vi finner robuste beviser for at søndagsåpne butikker har hatt en signifikant positiv effekt for sysselsettingen. Omsetningen har også økt, men ikke i alle produktkategorier. Våre funn kan ha være av betydning for myndigheter som forsøker å bekjempe arbeidsledighet i kjølvannet av den økonomiske krisen», heter det i rapporten.

– Funnene i rapporten er interessante i en tid der ungdomsledigheten i Norge har steget. Det burde få selv reguleringsivrige sosialdemokrater til å tenke seg om en gang til. Hvis man ønsker å hjelpe unge personer inn i jobb, må man sørge for at arbeidsplassene er tilstede. Ap bruker OECD flittig for tiden, så dette bør være noe de synes er spennende, sier Heggelund.

Mer deltidsarbeid

I aldersgruppen 15–24 år var arbeidsledigheten i første kvartal i år 9,4 prosent, ifølge SSBs arbeidskraftundersøkelse. Det er en økning fra 7,9 prosent ledige første kvartal ifjor. Tall fra Nav viser i tillegg at 40.000 under 30 år har nedsatt arbeidsevne.

Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, tror søndagsåpne butikker kan ha en liten positiv effekt på sysselsettingen.

– Det er grunn til å tro at en liberalisering av dagens ordning kan gi noe mer deltidsarbeid for unge, men det vil neppe ha en særlig betydning for en videre yrkeskarriere, sier Holden.

Foruten et mer fleksibelt regelverk for dagpenger til unge, vil Ap blant annet øke tilskuddet til lærlingplasser, opprette flere offentlige lærlingplasser og etablere 1000 nye fagskoleplasser.

– Mange av forslagene er regjeringen allerede i gang med, og da leverer vi på ting Ap ikke var istand til å gjøre noe med i de åtte årene de satt i regjering. Forslaget til Arbeiderpartiet er med andre ord både sent og uoriginalt, sier Heggelund.

Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Ap, avviser kritikken fra Høyre.

– At Høyre nå bruker ungdomsledigheten som argument for et svært upopulært grep som søndagsåpne butikker, blir bare rart. Dette har Høyre ønsket å gjennomføre lenge før ungdomsledighet ble et tema. Forslaget har møtt massiv motstand i høringsrunden, også fra handelsnæringen selv som sier at lønnsomheten i næringen kommer til å gå ned. Jeg har aldri tidligere hørt Høyre argumentere for lavere lønnsomhet som en god oppskrift for flere arbeidsplasser, sier Marthinsen.

Hun mener det ikke er grunn til å frykte at insentivene til å fullføre videregående på normert tid forsvinner.

– Jeg har ingen tro på at en avgrenset ordning som åpner for å ta enkeltfag på videregående i Navs regi kommer til å gjøre at ungdom finner ut at det er fryktelig attraktivt å droppe ut. Men det kan være akkurat et slikt grep som skal til for at en del av dem som allerede er utenfor, skal få en reell mulighet til å komme seg inn igjen, sier Marthinsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.